Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2020. Február 13. 08:52, csütörtök | Bulvár

Mészáros Márta előtt tiszteleg a Bergamói Filmfesztivál

Mészáros Márta előtt tiszteleg a Bergamói Filmfesztivál

Tízfilmes retrospektív vetítéssorozattal tiszteleg Mészáros Márta rendező előtt a 38. Bergamói Nemzetközi Filmfesztivál, amelyet március 7. és 15. között rendeznek meg.

A Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum által felújított tíz film levetítésével az észak-olasz filmfesztivál Mészáros Márta innovatív látásmódja előtt kíván tisztelegni, felidézve, hogy a magyar rendező erős és összetett női alakjain keresztül mutatta be országa társadalmi valóságát és történelmi emlékezetét - közölték a szervezők.

Ahogy a közleményben felidézik:
"Mészáros Márta egyedülálló alakja a magyar és az egyetemes filmtörténetnek.
A rendező - aki elnyerte a Kossuth- és a Prima-díjat, valamint a berlini, a chicagói, a cannes-i és sok más nemzetközi fesztivál díjait - valóságos "történelmi legenda"
- méltatják a magyar alkotót.
Mészáros Márta az első nőként, aki filmrendezői diplomát szerzett Magyarországon, a női sorsok feltárásának szentelte életművét, komoly nemzetközi figyelmet elérve.

Már fiatalkora is küzdelmes volt: Budapesten született 1931-ben, majd szobrász édesapja a fasizmus elől a Szovjetunióba, Kirgizisztánba menekítette családjával. Ott azonban Mészáros László a sztálini terror áldozata lett, majd édesanyja is meghalt, így a fiatal Mészáros Márta egy szovjet árvaházba került, ahonnan csak a 2. világháború után térhetett vissza Magyarországra. A moszkvai filmakadémián szerzett diplomát 1956-ban, majd dokumentumfilmeket rendezett. Játékfilmeket 1968 óta készít; öntudatos, lázadó női főhősöket bemutató alkotásai - Szép lányok, ne sírjatok!, Szabad lélegzet, Örökbefogadás, Kilenc hónap, Ők ketten - mind nemzetközi sikereket arattak.
Mészáros Márta az első női rendezőként nyerte el 1975-ben a Berlinale fődíját az Örökbefogadás-sal, a Kilenc hónap-ot pedig a berlini és a cannes-i fesztiválokon is díjazták. Ezek az elismerések a nemzetközi koprodukciók előtt is megnyitották az utat. A Napló-tetralógia első filmje, a Napló gyermekeimnek 1984-ben megkapta Cannes-ban a zsűri nagydíját. Legutolsó játékfilmjei a Nagy Imre miniszterelnökről forgatott A temetetlen halott, illetve a 2017-es Aurora Borealis: Északi fény - emlékeztetnek a Bergamói Filmfesztivál szervezői.
A retrospektív vetítésssorozat partnerei a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum, a Római Magyar Akadémia és Magyarország Milánói Főkonzulátusa.

Forrás: origo.hu

Kép: MTI

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 11. 08:19, csütörtök | Bulvár

BRFK: filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés Budapesten

Filmforgatás miatt hallatszott lövöldözés csütörtökre virradó éjjel Budapesten - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a rendőrség honlapján.

2024. Április 10. 07:32, szerda | Bulvár

Jövő vasárnapig lehet jelentkezni a Nemzeti Kibervédelmi Intézet hackerversenyére

Április 21-én éjfélig lehet jelentkezni a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének hackerversenyére.

2024. Április 09. 07:40, kedd | Bulvár

Parancsnoki elismerésben részesültek a szombati, bosznia-hercegovinai mentésben résztvevő magyar katonák

Elismerő parancsnoki érmeket adott át Sticz László vezérőrnagy, az EUFOR Althea parancsnoka a szombati életmentő akcióban résztvevő katonáknak és a civil repülésirányítónak a Szarajevó melletti Butmir táborban

2024. Április 05. 09:32, péntek | Bulvár

Szlovákiában betiltják a mobiltelefonok használatát az általános iskolák alsó tagozatán

A szlovákiai általános iskolák alsó tagozatának első három évfolyamában teljesen, a felsőbb évfolyamokban pedig néhány kivétellel betiltják a mobiltelefonok használatát a tanulók számára