Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Június 28. 14:41, hétfő | Sport
Forrás: HírTV

Mexikó kiesése a videobíró halálát jelenti?

Mexikó kiesése a videobíró halálát jelenti?

„Százméteres” lesről született Argentína vezetőgólja Mexikó ellen a dél-afrikai labdarúgó-világbajnokság negyedik nyolcaddöntőjén. S bár megadott lesgól előfordul még a legmagasabb szinten is, Maradona végül magabiztosan továbbj

Számtalan Argentína-Mexikó-mérkőzést látott már a futballtörténelem, de most mindet el kellett felejteni és tiszta lappal indulni. Argentínának például a legutóbbi sima, 4-1-es győzelmet (hogy nehogy fejébe szálljon a dicsőség), Mexikónak meg azt az általános kudarccunamit, ami az „albiceleste" ellen kíséri (az eddigi 25 találkozóból összesen négy alkalommal győztek a közép-amerikaiak). A latin foci szerelmesei persze dörzsölhették a tenyerüket, a Barcelona mindkét ásza, Lionel Messi és Rafa Márquez ott volt a johannesburgi Soccer City gyepére kifutó 22 játékos között.


A rend kedvéért: a világranglistán 7. Argentína százszázalékos teljesítménnyel végzett csoportja élén - Dél-Korea, Görögország és Nigéria előtt -, a 17. Mexikó viszont alaposan megszenvedett a második helyért, de Uruguay mögött, a franciákat és a házigazdákat megelőzve foglalt helyet a nyolcaddöntősök „páholyában".


Iszonyatos futó- és passzversennyel kezdtek a felek, a vérbő latin ritmusokhoz pedig igyekezett a vehemensen dirigáló olasz bíró is alkalmazkodni. Bár az a legjobb egy meccs tudósításakor, hogyha csak a jegyzőkönyvből ismerjük meg a nevét, itt most kötelező leírni: Roberto Rosettiről, a döntő vezetésére egyik legnagyobb esélyes sípmesterről van szó. Tehát Rosetti sporttárs már az ötödik perc környékén észrevette, hogy a heves szurkolók bedobtak kettő darab pénztárgépi szalagot, ezeket pedig szertartásosan és egyenként el kellett távolítani a játéktérről. Salcidót, a mexikóiak PSV-s játékosát azonban ezzel sem akasztotta meg, némi argentin mezőnyfölény közepette iszonyatos erővel zúdította a Jabulanit Iker Romero kapujának keresztlécére. Guardado aztán megmutatta, hogy nem csak csapattársa tud lőni. Aztán egyik finom szlalomjából Messi is eljutott Pérez kapuja előteréig, de emelését a hálóőr könnyedén paskolta a földre. Ezt követően a mexikóiak nem több mint négy (!) másodperc alatt felpasszolták a labdát az argentin kapuig. A lendületről árulkodott, hogy valamennyi szabadrúgást még mozgó labdából kísérelték meg a futballisták elvégezni - ez is ok volt Rosetti szereplésére...


Hanem aztán jött a 26. perc: egy kimaradó argentin helyzet után Messi elé került a labda, aki visszaemelte a szétzilálódott mexikóiak fölött a játékszert, de mivel Tévez belefejelt, óriási lesgól született, amit Rosetti - Stefano Ayroldi asszisztens tétlensége miatt - megadott. És ekkor kezdődött a botrány. A kivetítőn megmutatták a lassítást, ahol Rosetti látta, hogy mekkorát tévedtek kollégájával, ekkor odaszaladt Ayroldihoz, s mint a galambok a kenyérmorzsára, az egész mezőny hirtelen ott termett. A gól megadását azonban a FIFA szabályai szerint a felvétel miatt nem vonhatta vissza, így a kezdőkör felé mutatott. A történelmi hűség kedvéért meg kell jegyezni: Argentína már nem az első érvényesített lesgólját szerzi a vébén, amiről persze legkevésbé Maradona fiai tehetnek. S mivel a mai napon a német-angolon is egy gólszituációban döntött rosszul a bírói trió, így a teljes világsajtó már a meccs közben tele volt a teniszből ismert "sólyomszem", vagyis a videobíró követelésével. Vissza a meccshez: az első gól után alig pár perccel történt, hogy egy Osorióhoz hátrapasszolt labdát a mexikói védő egyszerűen odapasszolt Higuaín elé, aki egy laza mozdulattal elhúzott Pérez mellett és az üres kapuba lőtt (2-0). A csatár már négygólos a vébén! Dzsudzsák Balázs hollandiai csapattársa, Salcido még azért próbálkozott egyszer a túloldalon. Az első félidő záróakkordjaként Rosetti - bár legalább 4-5 percet állt a játék - mindössze 2 perc hosszabbítást jelzett, majd levonuláskor egy kis perpatvar alakult ki az egyik kispadnál... és ez már nem a latin virtus volt.



Fordulás után - természetesen - Argentína maradt lendületben, Mexikó még húsz percig nem talált magára. Ebben az idősávban Tévez ráadásul még be is talált egyszer - két védővel babrált, majd megunta, és ő is kilőtte a felső sarkot. Javier Hernández szépítő találata már nagyon későn érkezett, a 71. percben Demichelisről fordult le és lőtt ő is szépségdíjas gólt a rövid felsőbe. A 92. percben aztán az is kiderült, Messiből a világ minden kapusa külön készülhetett, hisz bár a teljes mezőnyt a lefújás előtt még egyszer kikerülte, lövését a hosszú sarokból piszkálta ki Pérez, pedig a Maradona-utód már nagyon megérdemelne egy vonást a rúgott gólok rubrikában.



Egy szó, mint száz, Argentína a legjobb nyolc között Németországgal játszik majd, kijelenthetjük: előre hozott döntőnek is beillik (azt csicsergik a madarak, nem Rosetti lesz a bíró).

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 17:22, szerda | Sport

Párizs 2024 - Száz nappal a rajt előtt már 150 kvótája van Magyarországnak

Már százötven kvótája van a magyar csapatnak, mely összességében közel kétszáz fős lehet

2024. Április 16. 21:49, kedd | Sport

Csak századmásodpercekre az első helytől

Gender Tamás Junior 2024. 04. 10-13. között Franciaországban, Champions of the Future (RGMMC) bajnokság keretein belül, Val d\'Argenton-ban a Circuit de karting du Val d\'Argenton-on versenyzett.

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.

2024. Április 13. 06:00, szombat | Sport

Sós Csaba: Milák egyedi utat jár, de jóval előrébb tart, mint amire számítani lehetett

A szövetségi kapitány szerint Milák Kristóf egyedi utat jár be, és az úszók pénteken zárult országos bajnokságán jobban teljesített, mint amire ő számított.