Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Április 23. 08:34, kedd | Helyi

Mézgáék első családi kirándulása Győrbe vezetett

Mézgáék első családi kirándulása Győrbe vezetett

Múlt héten mutatták be a nosztalgikus Mézga család magyar rajzfilmsorozat színpadi változatát, Budapesten. Az országos turné első állomása Győrben a Vaskakas Művészeti Központ volt, pénteken és szombaton.

A szereplőket kérdeztem.

Romhányi József és Nepp József, Mézga családról szóló egyik legnépszerűbb magyar rajzfilmsorozaton generációk nőttek fel. A Concert Europe művészeti ügynökség indította útjára a Mézga Család színpadi változatát. A színdarab nem egy epizódot mutat be, inkább a rajzfilmsorozat családmodelljét vették alapul és új történetet találtak ki, amely az 1990-es években játszódik. A vígjáték a mai kamaszoknak is szórakozást nyújt, ők is magukra ismerhetnek a történetben. A felnőttek és a gyerekek egyaránt megtalálják benne azt, amit szeretnek.

Bodrogi Attila Győrben debütált Mézga Gézaként

"Nagy öröm volt, amikor felkértek Mézga Géza szerepére, hiszen gyermekkorom jellegzetes rajzfilm-figurája volt. Az esendő, szerethető, családjáért tenni akaró kisember, aki folyton bajba kerül. Amikor készültem a szerepre, többször megnéztem a sorozat epizódjait és próbáltam magamban megtalálni a közös jellemvonásokat. Hogy ez sikerült-e, azt a pénteki tapsok igazolták számomra.
Duplán örültem a zenés vígjátéknak, hiszen ebben a műfajban érzem a leginkább otthonosabban magamat! Az elmúlt években számos operettet és vígjátékot játszhattam el, amiért nagyon hálás vagyok a sorsnak!

Mézga Gézaként is a teljes színész eszköztáramra szükség van! Énekelnem is kell, a komikusi arcom mellett azonban végre kibonthatom Mézga Gézát, a csupaszív, de sérülékeny kisembert is!
Talán pont a figura ismertsége jelentett nehézséget, hiszen Mézga Gézáról mindenkinek van elképzelése! Nem egy vadonatúj karaktert kellett megszülnöm, hanem a rajzfilmfigurát kellett megszemélyesítenem!"
- nyilatkozta portálunknak Bodrogi Attila színész.


"A másik öröm számomra, hogy szinte mindenkivel játszottam már a kollégák közül, akikkel nem, azokkal pedig perceken belül megtaláltuk a közös hangot és valóban családias hangulatban teltek a próbák Szűcs Gábor irányításàval. Mérhetetlen boldogság volt a közönség állótapsos fogadtatása" - tette hozzá.

"Azért is örültem annak, hogy az első előadást Győrben játszhattam, mert 5 éven keresztül voltam a Győri Nemzeti Színház szuperprodukcióinak részese: Vörös Pimpernel, Jekyll és Hyde, Sakk, Jézus Krisztus Szupersztár. De a több győri kötődésű tagja is van a Mézga családnak: Kokas Piroska, Borbás Erika, természetesen Maszlay István és a rendező; Szűcs Gàbor is több előadást is jegyez a Győri Nemzeti Színházban. Számtalan kolléga és barát is Győrhöz köt!" - emlékezett vissza a Mézga Gézát alakító színész.

Megkerestem a Paulát játszó Kokas Piroskát is, aki így nyilatkozott:

"Boldogság számomra, hogy a győri közönség egy új oldalamat is láthatja a színpadon. Külön örülök, hogy a Deák Tamás által írott főcímzenén kívül, Mészáros László zeneszerző szinte csupa sláger dalt írt a darabba, így én is mutathatok egy kicsit az énekhangomból."

" A próbafolyamat rövid és intenzív volt, hiszen négy hét alatt állítottuk színpadra a Deák - Lőrincz Andrea által írt darabot, akit Romhányi Ágnes dramaturg segített a történet formálásában. Az olvasópróbán, Szűcs Gábor rendező azt kérte tőlünk nézzük meg az első 13 részt, hogy megérezzük a rajzfilm hangulatát. A mindenki által ismert jellegzetes mondatok pedig szó szerint elhangoznak, mint például az „egy forintért megmondom”. Nagy kihívás és nagy megtiszteltetés, hogy én formálhatom meg színpadon Paulát!" - árulta el a színésznő.

Majd hozzátette: " A Mézga Gézát alakító Magyar Attilával és Bodrogi Attilával már dolgoztam együtt, utóbbival immáron 20 éve összesodor az élet és a színház. Andrádi Zsanettet a Vámpírok bálja c. musicalban ismertem meg, akkor is a lányomat alakította. Maszlay Istvánnal győri színházban találkoztam, de Mező Zolit, Katona Klaudiát, Tűzkő Sándort és Torres Danit csak most ismertem meg. Egytől-egyig csodálatos kollégák és remélem lesz alkalmunk még a közös munkára!"

" Először dolgoztam gyerekszereplőkkel. Lenyűgöztek az első pillanattól kezdve. Náray- Kovács Zsombor és Maszlag Bálint zavarba ejtő profizmussal dolgoztak. Bár nem mondták de látszik, hogy rengeteget gyakoroltak otthon, önszorgalomból, hiszen rappelniük, táncolniuk, énekelniük kell és nem utolsó sorban tűpontosan beosztott párbeszédet kell folytatniuk az Aladár által felfedezett jövőbeli rokonnal.
A díszletünket Libor Kati tervezte, a jelmezeket Veréb Dia, a maszkokat Pirgel Dávid álmodta meg. Szerintem rengeteget adnak a darabhoz, mert szinte úgy néz ki, mintha leugranánk a tévé képernyőről annyira hűen adják vissza a rajzfilm hangulatát. Szinte az összes nagyvárosban játszani fogjuk, most kezdtünk egy országos turnéba. A jegyek nagyon gyorsan fogynak, úgyhogy remélem ősszel lesz folytatás!"

Győri éveiről és további színházi szerepeiről így nyilatkozott Piroska: " Ötödik éve játszom a Győri Nemzeti Színház Csoportterápia című előadásában. Havonta egyszer-kétszer érkezem Győrbe az előadásra. Szoktam színházba jönni azért, hogy megnézzem a kollégákat egy-egy darabban, de magánemberként is barangolgatok Győrben, amikor Kiss Tünde barátnőmmel összehozunk egy-egy villámlátogatást.
A Csoportterápiát már csak három alkalommal, április 26-án, május 23-án és 24-én láthatják a győri nézők. Nem szeretnék búcsúzkodni, sok mindent kaptam a várostól, a színháztól és remélem visszatérő vendég leszek! Addig is Budapesten a Vidám Színpadon, az Átrium Eurocenterben, a Család ellen nincs orvosság és a Négy meztelen férfi című vígjátékokban láthatnak a nézők és a PS produkció, Vámpírok bálja című világszínvonalú musicaljében, ami legközelebb július 11-14 között lesz látható a Pesti Magyar Színházban."


Tivadarként a győri előadáson, a darab zeneszerzője Mészáros László debütált, aki remek színész is.

A szombati nap ínyencsége volt, hogy hosszú évek után újra győri színpadra állt Borbás Erika, most Paulaként.

“Nagyon nagy megtiszteltetés volt újra Győrben színpadra állni egy olyan produkció főszerepében, amit a színpadra állító alkotó csoport megszavazott nekem mindamellett,, hogy megbíztak a rendezőasszisztensi feladatokkal is. Nagyon komoly és felelősségteljes időszak megkoronázásaként nosztalgikus napom lehetett a Vaskakas Bábszínház színpadán. Nosztalgikus azért, mert első anyaszínházam első rám szabott szerepét is ezeken a deszkákon játszhattam a 1998-ban a Régi nyár című zenés színműben Gyöngyösi Katalin és Bede Fazekas Csaba oldalán az akkor még Bartók Béla Művelődési Házként működő, a Győri Nemzeti Színház Kamaraszínházaként aposztrofált épületben. Csodás átalakuláson, fejlődésen ment át a helszín, ahol négy-öt nyílt színi tapsos jelenettel is megajándékozhattuk a győri közönséget a Mézga család zenés vígjátékkal. Nekem mindig nagy csoda ebbe a városba jönni, színpadról érezni a szerető közönség visszajelzéseit, mert rengeteget köszönhetek annak a szeretetnek, amivel megjutalmaztatnak. Köszönöm Győr, hogy szerettetek engem Mézgáné Rezovics Paulaként is úgy, mint anno a Grease-ben, a West Side Story-ban, a Valahol Európában-ban vagy a Nyomorultakban és még sorolhatnám a nagysikerű darabokat. Köszönöm Korcsmáros Györgynek, hogy bízott bennem és elindította a zenés színészi pályámat! Nekem Győr mindig az otthonom marad, és remélem, hogy még sokszor találkozhatom ezzel a csodás közönséggel.”

Szerkesztette: Csobay Dániel

Fotók: Molnár Attila fotó; musicalgaleria.hu; Székely Péter fotós; Hoppá Színház

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense