Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Március 24. 08:34, szombat | PR

Mi is az az ingatlan jog?

Mi is az az ingatlan jog?

Ingatlant a legtöbb ember vásárolt már életében, de ha nem, akkor is vágyik rá.

Mielőtt ebbe belevág az ember, mindenképp tájékozódni kell, nem csak a lakás árairól, hanem arról, hogy mit kell figyelembe venni vásárlás előtt, mivel kell rendelkeznünk hozzá, mind anyagi, mind az iratok oldaláról.

Természetesen az adásvétel csak egy kis szegmense az ingatlanjognak, mivel ide tartozik az ingatlanok megterhelése, más módon történő elidegenítése, a tulajdoni igények kérdése, az ingatlan birtoka, annak használata, mely viták sorának lehet alapja. Az ingatlan birtoklása, az azon lévő haszonélvezeti jog, esetleg banki hitelhez fedezetként történő felhasználása, mind-mind olyan dolog, amiben laikus nem, vagy nehezen tud eligazodni. Éppen ezért ajánlott egy ingatlanjogban jártas ügyvéd megkeresése bármilyen tranzakció esetén. Hiszen már egy sima adás-vétel esetén is annyi buktató lehet, amire, ha nem hívják fel a figyelmünket, nem tulajdonítanánk neki jelentőséget és belefutnánk valami igazán komplikált ügyletbe.

Mindezeken felül az egyik nagyon gyakori kérdés az ingatlanjoggal kapcsolatban a jogi felvilágosítás kérése, a mindenféle vitás kérdésekben való tanácsadás. Például mely ingatlanokra, mennyi ideig lehet haszonélvezeti jogot formálni? Vagy több tulajdonosa van az ingatlannak, amiből a tulajdonosok egy része eladná azt, míg egy része nem? Vagy a tulajdonos eladná, de a haszonélvező él és élni kíván a jogával? Ezek mind olyan kérdések, amivel az ember nem foglalkozik a mindennapokban, így nincs sem tapasztalatam sem rálátása.

Mi tartozik még ide? Mivel lehet megkeresni egy ingatlanjoggal foglalkozó ügyvédet? Többek között adás-vételi szerződések megkötésével, vagy ezek előszerződésével, ingatlannal kapcsolatos meghatalmazásokkal, esetlegesen joglemondó nyilatkozattétellel, egyéb, ide vonatkozó nyilatkozatok szerkesztésével, illetve ellenjegyzésével. Mindemellett gyakori a letétek kezelésének kérése is, mint például az ide tartozó okiratok és nyilatkozatok, valamint még a pénzletétet is kezelhetik.

Hogy mire van szükségünk, ha ingatlanjogi ügyet intéznénk? Többek között a személyazonosító okmányainkra (személyi igazolvány vagy útlevél, lakcímkártya, a kérdéses ingatlan 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapja, valamint minden olyan irat, nyilatkozat, okirat, ami rendelkezésünkre áll az ügyben.
Ha pedig elveszne a kínálatban, keresse bizalommal Dr. Sudár Miklós Ügyvédi Irodáját!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.