Városlista
2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2017. Február 17. 13:57, péntek | Életmód
Forrás: hirado.hu

Mi lenne a világgal magyarok nélkül?

Mi lenne a világgal magyarok nélkül?

Tíz dolog, ami Magyarország, avagy a magyarok nélkül nem valósult volna meg.

Számtalan dolgot köszönhet a világ a magyaroknak, legyen szó egy spontán firkantásról, közösségi közlekedésről, egészségünk megőrzéséről vagy a filmtörténet egyik nagy pillanatáról. Íme, tíz dolog, ami nem történhetett volna meg nélkülünk, magyarok nélkül.

1. Még mindig töltőtollal írnánk, nem golyóstollal

A töltőtollak korában Bíró László úgy döntött, hogy ideje egy egyszerűbb, és gazdaságosabb íróeszközre váltani, így feltalálta a golyóstollat, amit könnyű használni és nem kell attól tartani, hogy a tartalma a táskánkban vagy a zakónkon végzi.

2. Kevesebb egészséges ember lenne

A C-vitamin napi bevitele számos betegségtől véd meg minket. De mindezt Szent-Györgyi Albert nélkül nem tudnánk, aki a C-vitamin felfedezésével megtanította, hogyan erősítsük az immunrendszerünket.

3. Nem lennének “kocsik”

A kocsi szó is tőlünk származik. Kocs városában találták fel a négykerekű kocsit, ami pillanatok alatt elterjedt egész Európában. Az angol “coach” szó egyik jelentése is innen származik, ugyanúgy, mint a portugál “coche”, a német “Kutsche” és a cseh “koč”.

4. Nem ismerné a világ a Rubik kockát

Valószínűleg csak azok nem értékeli a Rubik kockát, akiknek még nem sikerült kirakniuk. Elfér egy zsebben, gyerekkorban el lehet kezdeni a kirakását, és ha valaki kivételes tehetségnek bizonyul, bejárhatja a világot a nemzetközi versenyek segítségével.

5. Nem járnánk villamossal

A villamos atyja, Kandó Kálmán nélkül nem cirkálnának szűk utcákon, vagy sugárutakon villamosok. Ő volt az, aki a háromfázisú motor és a generátor segítségével sínekre helyezte a belvárosi forgalom “megmentőjét”, hiszen villamosok nélkül buszokkal oldanák meg a közösségi közlekedést a föld felett, és még tovább növelnénk a városi szmogot.

6. Luke sosem találkozott volna Leila hercegnővel

A Star Wars híres jelenete, melyben Luke egy hologramon látja először a segítséget kérő Leilát, nem jöhetett volna létre Gábor Dénes fizikus nélkül, aki feltalálta a holográfiát.

7. Sokkal kevesebb tehetséges ember élne

Igen, most jön a hírességek névsora, akik világszerte elismerést vívtak ki: Tony Curtis, Rachel Weisz, Drew Barrymore, Alanis Morissette, Adrian Brody, Peter Falk, Goldie Hawn, Joaquin Phoenix, Calvin Klein, Estée Lauder, Gene Simmons és Robert Capa is magyar származású. A többi híres magyarok közül érdemes kiemelni Harry Houdinit, Lugosi Bélát, Puskás Ferencet, Liszt Ferencet, Bartók Bélát, Kodály Zoltánt, Sebestyén Mártát és Gábor Zsazsát.

8. Kevesebb alkoholt innának az emberek

Ha külföldieket kérdezünk Magyarországról, jó eséllyel azt a választ kapjuk, hogy pálinka. Az Unicumot már kevesebben ismerik, de a magyar borok a nemzetközi versenyeknek köszönhetően világhírre tettek szert.

9. Nem lenne atombomba

A magyarok sajnos – minden jó szándékuk ellenére – nem csak színesebbé, de veszélyesebbé is tették a világot. Teller Ede és Szilárd Leó fontos szerepet játszottak az atombomba létrehozásában.

10. Budapest nélkül hova utaznának az emberek?

Magyarország nélkül a világ lemaradna a leggyönyörűbb európai főváros, Budapest megismeréséről, melynek különleges szépségét senkinek sem kell hosszasan bizonygatni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 11:00, szombat | Életmód

Kormány-egészség

Hornung Ágnes: ismét támogatásra pályázhatnak az 1-es típusú diabétesszel foglalkozó civil szervezetek

2024. Május 16. 08:25, csütörtök | Életmód

Ön tudja, mi rejtőzik a kép 1%-án?

A Kuckó Önkéntes Program különleges kezdeményezéssel hívja fel a figyelmet az 1%-os rendelkezés fontosságára

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét

2024. Május 13. 15:41, hétfő | Életmód

Bizonyos elektromos rollerekre is biztosítást kell kötni hamarosan

Bővül azoknak a járműveknek a köre július 16-tól, amelyekre kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást kell kötni - hívta fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) hétfői közleményében.