Városlista
2020. július 11, szombat - Nóra, Lili

Hírek

2019. Augusztus 02. 07:15, péntek | Külföld

Mi lesz a kávéval?

Mi lesz a kávéval?

Az utóbbi két évben óriásira nyílt az olló a kávé termelői és a kiskereskedelmi ára között: a kávétermelők még egy eurót (89 cent) sem kaptak egy fontnyi (kb. 45 dekagramm) termésért.

Eközben a kiskereskedelmi piacon az átlag eladási ár meghaladja az 5 eurót is az európai piacon.

Az Európai Unióban az egyre erősödő kávéfogyasztás az áremelkedés irányába lökte a piacot, csakhogy a termelői oldalon meg folyamatosan estek az árak. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a jól pörgő kávépiacon a termelők megélhetése egyre bizonytalanabbá vált. Sok dél-amerikai farmer kénytelen volt felhagyni a kávétermesztéssel és sokan közülük a jobb élet reményében elindultak az Egyesült Államok felé, hogy ott próbáljanak szerencsét - idézi az Euronews cikkét a napi.hu.

Az elmúlt években átrendeződés ment végbe a piacon, a nagy termelők közül néhányan brutálisan növelték a termelésüket. Brazília, Kolumbia, Honduras és Vietnam olyan mennyiségű alapanyagot dobott piacra, hogy a túlkínálat miatt zuhantak a felvásárlási árak, ez pedig sok kistermelő számára katasztrofális következményekkel járt - nyilatkozta Jose Sette, a Nemzetközi Kávészövetség ügyvezető igazgatója az Euronewsnak.

Ezalatt azonban az európai piacon egy cseppet sem lett olcsóbb egy csésze kávé. A reggeli csésze fekete ára ugyanis csak kis részben függ az alapanyag árától.

Mire egy presszókávé eljut a fogyasztók asztalára, nagyon sokféle költség rakódik rá: szállítás, pörkölés, adók, bérleti díjak, energiaárak és a munkaerő költsége.

A Nemzetközi Kávészövetség most azon dolgozik, hogy a termelői oldalon leültesse a nagyokat, hogy a rövidtávú sikerek érdekében ne tegyék tönkre a tradicionálisan kávétermesztésre ráállt kicsiket, ám ez egy hosszú folyamat lesz.

Forrás: origo.hu

Kép: Taste of home

Ezek érdekelhetnek még

2020. Július 11. 11:36, szombat | Külföld

Montenegró korlátozta a belépést, Koszovó is szigorítást fontolgat

A fertőzöttek számának növekedése miatt Montenegró újabb szabályokat hozott arra, kik és milyen feltételek mellett léphetnek be az országba. Koszovó pedig az országban élőket fegyelmezné szigorúbb intézkedésekkel.

2020. Július 11. 10:31, szombat | Külföld

Csaknem 12,5 millió a fertőzöttek száma a világban

A világon 12 466 337 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 559 622, a gyógyultaké pedig 6 854 820 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem szombati adatai szerint.

2020. Július 11. 08:07, szombat | Külföld

Ismét egyre több a fertőzött a világban

A koronavírus okozta esetszámcsökkenés nyomán több ország lazító intézkedéseket hozott, ami a fertőzöttek számának megugrásával járt - mondta Kis Zoltán, a Nemzeti Népegészségügyi Központ virológusa pénteken az M1-en.

2020. Július 11. 05:00, szombat | Külföld

Egyiptomi kém dolgozhatott a német kormány tájékoztatási hivatalánál

Eljárást indított Németországban a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálat a szövetségi kormány sajtó- és tájékoztatási hivatalának (BPA) egy munkatársa ellen Egyiptomnak végzett kémkedés gyanújával