Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Október 08. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Mi lesz az EU jövője?

Mi lesz az EU jövője?

Modellválsággal küzd az eurózóna és maga a monetáris unió is. A receptet a nemzeti reformprogramok összehangolásában látják. A munka már megkezdődött, vagyis jön az Európai Unió 2.0, mondta Andor László, az Európai Bizottság tagja, uniós biztos. Hozzátette, jelenleg még hiányzik a szociális unió, pedig annak is szerepelnie kellene a célok között.

Valószínűleg már nem túl korai arról beszélni, hogy hogy fog kinézni egy Európai Unió 2.0, mondta Andor László az egri Közgazdász-vándorgyűlésen. Nem egyszerűen az egyes országok adósságproblémáiról kell ugyanis beszélni, hanem a monetáris unió modellválságáról. Ez a struktúra ebben a formában nem folytatható. A kezdeti, gyermekcipőben járó monetáris unió formai értelemben kimerítette egy valutaunió kritériumait, hiszen megvalósult a közös pénzhasználat egy egységes központi bankkal, tartalmi értelemben azonban ez közelebb volt ahhoz, amit valutatanácsnak nevezünk, vagyis nagyon sok olyan pillér hiányzott a monetáris rendszerből, amely ezt hosszú távon stabilizálhatta volna. Ezért az eddigi modell helyett egy valódi gazdasági és monetáris unióra van szükség.

A rendszer teljes újragondolása 2012 májusában-júniusában kezdődött, amikor az Európai Bizottság, az Európai Tanács, az Európai Központi Bank és az Eurózóna elnöke egy közös dokumentumot dolgozott ki annak érdekében, hogy a konszolidáció és az átalakulás megtörténhessen, a monetáris unió fönntarthatóvá váljon, és az új struktúra ismét kiegyensúlyozottabb gazdasági növekedésre adjon esélyt. Az elgondolás egyszerre három téren kezdeményezi az unió továbbgondolását: a bankunió, a fiskális unió és egy politikai unió meghirdetésével.

Sokan hiányolják – és ezzel Andor László is egyetért –, egy szociális unió megteremtését is. A pénz és a piac nagyon fontos Európa számára, de mint közös cél nem elegendő, az átalakítást valamiféle társadalmi szerződésnek kell alátámasztania - tájékoztatott a közrádió.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése