Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2010. Augusztus 19. 14:41, csütörtök | Belföld
Forrás: HírTV

Mi történt valójában a mamutokkal?

Mi történt valójában a mamutokkal?

A gyapjas mamutok a füves területek hanyatlása miatt pusztultak ki, nem pedig az emberek vadászták őket kihalásig – állítja a Durham Egyetem kutatása.

 
A 21 ezer évvel ezelőtti, utolsó jégkorszak leghidegebb szakaszát követően a tanulmány szerint drámai hanyatlás következett be azon legelőkön, amelyeken a mamutok táplálkoztak.


A gyapjas mamut valamikor mindennaposnak számított Európa számos részében. 14 ezer évvel ezelőtt húzódott vissza Szibéria északi részébe, ahol körülbelül négyezer évvel ezelőtt halt ki.


A kihalás okai nem egyértelműek és heves tudományos vita tárgyát képezik. Egyes kutatók azzal érvelnek, hogy elsősorban a klímaváltozás eredménye volt eltűnésük, míg mások szerint a növekvő emberi populációtól származó nyomás, vagy pedig katasztrofális meteorbecsapódás váltotta ki.


Brian Huntley, a Durham Egyetem professzora szerint a vita eldöntetett. „Eredményeink azt sugallják, hogy a változó klíma - a vegetációra gyakorolt hatása révén - volt kulcsfontosságú tényező a populáció csökkenésében, végül a mamutok és számos egyéb, nagy testű növényevő kihalásában."


Huntley és csapata számítógépes szimulációt készített Európa, Ázsia és Észak-Amerika utolsó 42 ezer évének vegetációjáról. Mindezt úgy végezték el, hogy kombinálták azon becsléseket, hogyan is nézhetett ki a klíma ezen időszak alatt azon modellekkel, hogy különféle feltételek során milyen változatos növények növekednek.


Kiderült, hogy a jégkorszak hideg és száraz feltételei, valamint a szén-dioxid csökkent koncentrációja nem kedvezett a fák növekedésének. Így az erdőségek helyett hatalmas legelők alakultak ki, mely ideális volt a gyapjas mamuthoz hasonló nagy testű növényevőknek. Ám a jégkorszak végén, a melegebb, nedvesebb klíma és az emelkedő szén-dioxid-koncentrációk eredményeképpen a füves területek helyett inkább fák növekedtek.
 

„A jégkorszak csúcsán a mamutoknak és más nagy testű növényevőknek több táplálék állt rendelkezésükre" - mondja Huntley. „Ám amint elérkezett a jégkorszak utáni (posztglaciális) szakasz, a fák fokozatosan leváltották ezeket a növényi ökoszisztémákat, ezzel igencsak csökkentették a legelésre alkalmas területeket."


(BBC,MNO)
 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 13:52, péntek | Belföld

Folytatja a terjeszkedést az OTP

Az OTP Bank tavaly minden korábbi eredményét felülmúlta, a megkezdett építkezést és terjeszkedést a következő években is folytatja - mondta pénteken Budapesten, a társaság éves közgyűlésén az OTP Bank elnök-vezérigazgatója.

2024. Április 26. 13:50, péntek | Belföld

KSH: márciusban 6413 gyermek született, 10 524 ember halt meg

2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent - tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-t.

2024. Április 26. 13:48, péntek | Belföld

Megkezdődött Paks 2 reaktortartályának gyártása Szentpéterváron

Ez igazi mérföldkő a paksi bővítés szempontjából - jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2024. Április 26. 06:47, péntek | Belföld

432 forint osztalékot fizet a Richter részvényenként

Megszavazta a Richter Gedeon Nyrt. csütörtökre összehívott éves közgyűlése az igazgatóság osztalékfizetési javaslatát - olvasható a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján csütörtökön közzétett közgyűlési határozatokban.