Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2016. Április 28. 09:07, csütörtök | Életmód
Forrás: SV

Miért ne hagyjuk ki a reggelit?

Miért ne hagyjuk ki a reggelit?

A reggeli a nap legfontosabb étkezése.

Helyreállítja az éjszaka lemerült energiakészletünket, fontos tápanyagokkal látja el a szervezetet és beindítja a lelassult anyagcserét. No persze csak akkor, ha a megfelelő reggelivel rukkolunk elő. Kutatások bizonyítják, hogy gyermekeknél különösen fontos a reggeli, ugyanis jobb teljesítményt nyújtanak az iskolában, ha reggel nem éhgyomorra, vagy sebtében bekapott édességgel indítjuk őket útnak. A vércukorszint ingadozása nagyban befolyásolja a hangulatukat, alacsony vércukorszint esetén ingerlékenyebbé, figyelmetlenné válnak – és ez nem csak a gyerekekre igaz valljuk be őszintén. A rendszeresen fogyasztott egészséges ételek és a megfelelő folyadékbevitel segítenek a kicsiknek is a jobb közérzet és a jobb eredmények elérésében. Folyadékról lévén szó, nem ajánlatos a gyerek napját koffein tartalmú italokkal kezdeni, ugyanis annak ellenére, hogy úgy érezhetjük, felpezsdíti az agyunkat és segít felébredni, bizonyított tény, hogy a koffein, stimuláló- és vízhajtószer, hangulatváltozásokat okozhat azáltal, hogy a test vércukorszint irányító képességét befolyásolja. Hosszútávon nem javítja a mentális folyamatokat, sőt morgósabbak, lassabbak lesznek tőle a gyerekek. A koffein csökkenti a B vitaminok, cink, nátrium, kalcium és vas szintjét is, pedig ezek létfontosságúak a szervezet jó működéséhez.
Ezek után felmerülhet a kérdés, hogy akkor mit együnk reggelire? Íme, egy egyszerű recept, ami segít jól indítani a napot:

Banános joghurt 2 személyre:

2 evőkanál vegyes mag (napraforgó, tökmag, szezámmag)
2 kis banán
230g élő natúr biojoghurt
2 kiskanál juharszirup

Száraz serpenyőben gyakran kavargatva pörköljük meg a magvakat hogy egy kis színt kapjanak.
A banánt karikázzuk két tálkába, töltsük rá a joghurtot, szórjuk meg magvakkal és csöpögtessük rá a juharszirupot (ez utóbbi mézzel is helyettesíthető).


PS: A magvak különösen gazdagok omega-6 zsírsavakban, sőt a tökmagban omega-3 zsírsav is található. Ezen kívül van bennük cink, magnézium és E-vitamin. A joghurt pedig elsőrangú fehérjeforrás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.

2024. Április 22. 10:07, hétfő | Életmód

MME: ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket!

Ne vigyük haza a madárfiókákat és más állatkölyköket, őzgidákat, nyúl-, nyest- és mókuskölyköket, vadmalacokat! - kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

2024. Április 21. 11:30, vasárnap | Életmód

Alapítása 2777. évét ünnepli Róma

Császárok, szenátorok, matrónák és gladiátorok felvonulásával ünneplik Róma 2777. születésnapját vasárnap, amelyet a legenda szerint Romulus és Remus április 21-én alapított.