Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Január 09. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért nincs élet a Marson?

Miért nincs élet a Marson?

Naprendszerünkben a Föld után a Marsnak lenne a legmegfelelőbb klímája az élet kialakulására. Csakúgy mint a Föld, szintén sziklás bolygó, sarki jégsapkákkal és évszakok változásával. Még egy nap ideje is hasonló, 24 óra 40 percig tart. Sőt egyre több bizonyíték van arra vonatkozóan, hogy víz is van a bolygón. Hogyha az élet virágzik a Földön, akkor a Vörös Bolygó miért nem alkalmas az élet kialakulására? Kiderül a BBC összeállításából.

Túl hideg a folyékony víz számára

Mint ismert, a víz az élet elengedhetetlen feltétele, a Naprendszerünkben pedig ritkán fordul elő. Az úgynevezett Goldilocks zóna egy keskeny régió a Mars és a Vénusz pályája kötött, ahol a hőmérséklet megfelelő ahhoz, hogy a víz folyékony maradjon, vagyis se nem túl meleg, se nem túl hideg. A Naphoz túl közeli bolygókon a víz felforr, a távoliakon pedig megfagy. A mi bolygónk, a Föld pontosan ezen a zónán található, tehát a feltételek ideálisak az élethez. Ezzel szemben a Mars ennek a zónának a szélén található, ezért itt hideg a hőmérséklet, akár mínusz 60 fok is lehet. Az alacsony hőmérséklet pedig lehetetlenné teszi, hogy a Vörös bolygón folyékony formában megmaradjon a folyadék.

Hiányzó atmoszféra

Van bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a Marsot egykor óceánméretű vizek borították akkor, amikor még megfelelő volt a légköre vagy atmoszférája. A Mars légköri nyomása azonban nagyon ritka, mindössze 0,75 százaléka a Földének. Mi történt? A Mars kisebb a Földnél, ezért gravitációja mindössze harmada a Földének. A másik és legfontosabb tényező pedig az, hogy a Marsnak hiányzik a mágneses mezője.

Címkék: élet, bolygók, mars, víz

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére