Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2011. Március 31. 14:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Miért volt veszélytelennek minősítve a vörösiszap?

Miért volt veszélytelennek minősítve a vörösiszap?

A kolontári katasztrófát követően Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azt nyilatkozta, hogy törvénysértő módon sorolta a nem veszélyes anyagok közé a Mal Zrt. a vörösiszapot. A legfrissebb tájékoztatás szerint azonban a körn

A hatóságok hivatalos álláspontja szerint nem volt veszélyes anyag a több ember halálát okozó vörösiszap - hívta fel rá a figyelmet szerdai sajtótájékoztatóján a vörösiszap-katasztrófa okait vizsgáló parlamenti bizottság elnöke. Kepli Lajos emlékeztetett, a szerencsétlenséget követően a környezetvédelmi államtitkár még úgy nyilatkozott, hogy jogellenesen sorolta be a nem veszélyes anyagok közé a vörösiszapot a Mal Zrt. Mint mondta, most mégis arról folyik a kormányzati kommunikáció, hogy az erről szóló műszaki vélemény kiadásakor nem követtek el hibát a vizsgálatra felkért szakértők.

A képviselő szerint a téves és hamis besorolás mellett az is kérdéses, hogy miért nem zárták be a tározót, holott azt egy kormányrendelet értelmében 2009 július 16-ig meg kellett volna tenni. További ellentmondást látni abban a tényben, hogy Almásfüzitőnél, ahol szintén vörösiszapot tárolnak, ugyanaz az anyag veszélyesnek lett minősítve. A katasztrófa okait vizsgáló bizottság elnöke ugyanakkor leszögezte, hogy a szigorúbb besorolás megelőzhette volna a bajt, és mivel a Mal Zrt. tárolta a veszélyes anyagot, így a helyzet kiváltó okától függetlenül vitathatatlan a felelőssége.

Kepli Lajos úgy vélte, a kormányzati kommunikációban bekövetkezett 'pálfordulás' azt jelenti, hogy elkezdődött az ügyben a felelősség elmaszatolása. Mint mondja, ezt mutatja az is, hogy a katasztrófa után indított hivatalos honlapról például eltűnt az a bejegyezés, ami veszélyesnek minősítette a vörösiszapot. A jobbikos képviselő ezért a kormányhoz intézett kérdéseket, melyben azt tudakolta, mi az oka a megváltozott kormányzati kommunikációnak, illetve arról kért felvilágosítást, miért nem lehet semmit tudni a Kolontáron történt eset kapcsán indult büntetőjogi eljárás részleteiről, a nyomozás jelenlegi állásáról.

A tájékoztatón elhangzott kérdésre válaszolva a jobbikos képviselő elmondta, a kolontári katasztrófa idején nem volt földmozgás az iszaptároló közelében. A szerencsétlenség oka a bizottsági vizsgálat szerint a vörösiszap fölött felhalmozódott vastag lúgrétegben, illetve abban keresendő, hogy az alkalmatlan, gyenge anyagból készült gát fala az erős szél miatt elmozdult. A tározó nem bírta a terhelést, amelyre amúgy sem lett méretezve - foglalta össze a képviselő hozzátéve, hogy más műszaki védelmi rendszert alkalmaznak egy veszélyes anyagokat illetve egy veszélytelennek minősített anyagokat tároló rendszernél.

Kepli ugyanakkor úgy vélte, hogy a kiadott hatósági határozat tévedéséért a hatóság vezetője felel, aki szerinte - ha bebizonyosodik a felelőssége - társtettesnek is tekinthető a katasztrófa előidézésében. Az OrientPress Hírügynökség érdeklődésére válaszolva a bizottság vezetője elmondta, a hivatalosan is akkreditált mintavétel után azért lehetett veszélytelennek minősíteni a vörösiszapot, mert az nem ott történt, ahol a kérdéses anyag olyan mennyiségben gyülemlett fel, ami már káros az egészségre. Azonban az, hogy a környezetvédelmi hatóság nem onnan vette a mintát, ahonnan kellett volna, még nem vonja ki őket a felelősség terhe alól.


Czefernek Léna

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség/archív

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő utat

Átadták a Sopront északnyugat felől elkerülő, 3,6 kilométer hosszú, 8647-es számú utat hétfő délután.

2024. Május 07. 07:29, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: az Európai Unió bővítésének felgyorsítása lesz a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb célja

Az Európai Unió (EU) bővítésének felgyorsítását nevezte a magyar uniós elnökség egyik legfontosabb céljának a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán hétfő este.

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;