Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. Április 09. 05:00, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

'Míg élek, remélek' - 111 éves a Regnum Marianum

'Míg élek, remélek' - 111 éves a Regnum Marianum

A 20. század fordulóján a munkásság és az ifjúság is elmagányosodott, fogódzóra és talpkőre volt szükségük: ez az igény hozta létre a Regnum Marianum Közösséget. A több mint száz éves magyar katolikus ifjúsági szervezet tagjai és vezetői a második világháború után, a kommunizmus ideje alatt az államosítás, majd a megfigyelések, kihallgatások és perek ellenére is fenntartották a szervezet működését, szellemiségét. A nehéz időkre emlékeztek vendégeink, a Regnum tagjai: Bálint Géza, Horváth Árpád és Forstner Miklós.

„Prohászka Ottokár volt az igazi remény embere”- utalt a Rádió Orient műsorának címére Bálint Géza: „Jelmondata a következő volt: Míg élek, remélek.” A püspököt szeminaristái és tanítványai kérték meg egy ifjúsági szervezet alakítására. A 20. század fordulóján a munkásság és az ifjúság is elmagányosodott, fogódzóra és talpkőre volt szükségük: ez a szükséglet hozta létre a katolikus ifjúsági szervezetet, ami hamarosan a Damjanich utca ötven szám alá költözött.

Nagy lendületet hozott a Regnumnak a tízes években kiteljesedő cserkészmozgalom. A Damjanich utcában több társadalmi osztály képviseltette magát, néhol egy bérház fedele alatt éltek az arisztokrácia, nagypolgárság, értelmiségi, és a lumpenproletariátus képviselői, de egymás közelében működött a zsidó gimnázium, a református és az evangélikus templom, a katolikus plébánia. Ez a sokszínűség a szervezet javára vált.

A második világháború után a szervezetet vezető atyák számoltak azzal, hogy előbb-utóbb feloszlatják a Regnumot, de a cserkészet hivatalos megszüntetése után is folyt a klubélet a székházban: sportoltak, kirándultak, játszottak, táborokat szerveztek. Az idő múlásával államosították az egyházi iskolákat, Mindszenthyt letartóztatták, és feloszlatták a szerzetesrendeket: a Regnum azonban nem volt szerzetesrend, a hatalom nem talált fogást rajtuk. Hamvas Endre esztergomi érsek személyesen kérte Werner Alajos házfőnök atyát, hogy oszlassa fel a rendet, mivel parancsot adni nem tudott rá: Rómában nem nézték volna jó szemmel. A vezető atya azonban azt felelte: isteni törvény, hogy misézzenek a Regnumban. Végül az esztergomi egyházmegye tulajdonában lévő házat államosításra ajánlotta fel a katolikus egyház.

A Regnum kötelékébe tartozó fiatalok azonban hetenként összegyűltek. A régi székházon kívül először Kelenföldön, majd Ferencvárosban, és Kőbányán is megjelentek a katolikus ifjúsági szervezetek kis közösségei. 1953-ban ezekkel a csapatokkal összefogva szervezték meg első táborukat, amit továbbiak követtek. „Az elején a szülők is kísértek minket, később pedig valamennyien ugyanahhoz a sportegyesülethez szóló természetjáró igazolványt szereztünk”- emlékezett vissza Bálint Géza. „Így sikerült elkerülni a feltűnést. Maguk az úttörők sem viseltek formális egyenruhát a táborozások során: külsőleg nem sokban különböztünk tőlük.”

A szervezet fennmaradásához 1956 eseményei is hozzájárultak. „Azt az utasítást kaptuk, hogy ne avatkozzunk bele a történtekbe: a forradalomnak vége lesz, a Regnumnak azonban túl kell élnie.” Pócza József rendőrtiszt magas rangú apósa révén bejutott a belügyminisztériumba, és megsemmisítette a Regnum anyagát, amiért később, a szervezet elleni perben hosszú börtönbüntetést is kapott. Ez az iratmentés azonban hozzájárult ahhoz, hogy a a szervezet még öt-hat évig tovább működhessen, hiszen a megfigyeléseket elölről kellett kezdeni.

„A rendszer elleni védekezés része volt, hogy nem tudtuk, hány atya dolgozik, pontosan hány tagja van a Regnumnak: mindenki csak a saját vezetőjét ismerte. Csak a rendszerváltás után derült ki számunkra, hogy mekkora volt a szervezet”- emlékezett Bálint Géza. 1960 novemberében végül megindult a szervezet elleni hadjárat: letartóztatták Emődi Lászlót, majd a vezető atyákat. 1961 februárjától folyamatosak voltak a kihallgatások. „Nem a valódi munka érdekelte őket: Emődi atyára például azt szerették volna rábizonyítani, hogy a Habsburg-királyság restaurációján dolgozik.”

„Néha napokat töltöttem a Gyorskocsi utcában: úgy indultam el, és egészen délutánig nem tudtam meg, hogy hazatérhetek-e meg.”-idézte fel Forstner Miklós is a kihallgatásokat. Volt, hogy fekvőtámaszoztatták őket, vagy hamis vallomásokat igyekeztek aláíratni velük, ami ellenforradalomban való részvételről tanúskodott.

„A Regnum Marianum szellemisége a meghurcoltatások ellenére is töretlen maradt. Az atyák 1964-es kiszabadulás után szinte azonnal folytatódtak az összejövetelek, és a második, majd harmadik per sem tudta megsemmisíteni a szervezetet”- fejtette ki Bálint Géza. „Ma hasonló időket élünk, mint a harmincas években, a boldog békeidőkben: nagy kérdés, keresztény-e még a világ. A Regnum megőrizte eredeti szellemiségét: jelenleg harminc atya, közel háromezer gyermekkel foglalkozik a katolikus ifjúsági szervezeten belül.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során