Városlista
2021. szeptember 28, kedd - Vencel

Hírek

2010. Július 03. 14:41, szombat | Sport
Forrás: HírTV

Míg a fekete kontinens vígasztalhatatlan, Uruguay ünnepel

Míg a fekete kontinens vígasztalhatatlan, Uruguay ünnepel

Uruguay negyven év után ismét bejutott az elődöntőbe a labdarúgó-világbajnokságon, miután tizenegyesrúgásokkal 4-2-re elgyőzte Ghánát. Pedig az afrikai csapat közel állt a győzelemhez, hiszen Suárez kezezése miatt Asamoah Gyan büntet

Oscar Washington Tabárez, az uruguayiak szövetségi kapitánya remek taktikát eszelt ki csapata számára a Ghána elleni negyeddöntőre. Ez közel fél órán keresztül kiválóan működött is: a kékek már a félpályánál megpróbáltak labdát szerezni, s a feltűnően pontatlanul játszó afrikai riválissal szemben erre bőven volt is lehetőségük. Pérez és Arévalo világszínvonalon szűrte meg az eltiltott Ayew nélkül szárnyaszegettnek és ötlettelennek tűnő ghánai támadásokat, az Egyesült Államok ellen nagyszerűen futballozó K. Asamoahhoz pedig alig-alig jutott el a labda.

 

Ennek ellenére nem nagyon tudtunk uruguayi helyzet sem feljegyezni, Suárez szép csel utáni, éles szögből leadott lövése, valamint a Mensah melléről kapu felé vágódó labda sem tudott kifogni Kingsonon. A 26. percben ismét Suárez próbálkozott távoli lövéssel, de a ghánai hálóőr ezt is hárította. S mintha pengével hasították volna szét a félidőt, úgy jött fel egyre inkább a helyiek által BaGhana-nak keresztelt Rajevac-együttes. (A dél-afrikai válogatott becenevéből - Bafana Bafana - kreált elnevezés a helyi sajtó találmánya.) Előbb Vorsah veszélyes fejese, majd Asamoah Gyan közeli lövése suhant el Muslera kapuja mellett.

 

Uruguaynak ezek után kényszerből cserélnie kellett, a megsérült Luganót a világbajnokságon még nem szerepelt Scotti váltotta. Az egyébként is átalakított uruguayi védelem egyre többet bizonytalankodott, közben Fucile horrorisztikus „földet érése" is borzolta a kedélyeket, csakúgy mint Boateng ollózása. Amikor pedig már mindenki elkönyvelte volna a gól nélküli első félidőt, Muntari addig térült-fordult az uruguayi térfélen, míg lövésre nem szánta el magát, a labda pedig Muslera kapujában kötött ki (0-1).

 

S mint ahogy a délutáni mérkőzésen is történt, szünet után hamar jött az egyenlítő gól: az 55. percben Forlán sokadik szabadrúgása utat talált a bizonytalan Kingson kapujába (1-1). Asamoah Gyan Muslerát is komoly feladat elé állította, de megoldotta a „leckét" az uruguayi portás. A másik oldalon Suárez volt a legaktívabb, előbb Forlán élesen belőtt beadását bombázta az oldalhálóba, majd közelről parádéra késztette Kingsont.

 

Eközben Forlán is megrezegtette az oldalhálót szabadrúgásból. Kingson aztán Suárez fejesénél is bemutatott egy bravúrt. Az utolsó negyedórára mindkét csapat megpróbálta bevinni a végső ütést, vagyis megszerezni a győztes gólt. Lüktetett a játék, s bár az uruguayi együttes tűnt határozottabbnak és frissebbnek, a ghánai ellentámadások mindegyike magában hordozta a gól lehetőségét. Mivel azonban a célt nem sikerült elérni, következhetett a világbajnokság harmadik hosszabbítása

 

A kétszer 15 perces ráadás eleje mindenképpen Ghánáé volt, aztán Uruguay szép lassan „egyenlített" mezőnyben, sőt a második félidőben neki volt először helyzete, amikor Forlán a kapu mellé lőtt. Az utolsó percek viszont igazi drámát hoztak, jobban mondva hozhattak volna. A 121. percben ugyanis szabadrúgáshoz jutott Ghána az uruguayi tizenhatos bal oldlai sarkánál. A beívelés után Suárez előtt a gólvonalról lábbal, majd Mensah fejesénél kézzel hárított. Ezért természetesen piros lap lett a „jutalma". Asamoah Gyan lőhette a büntetőt, ám a vb-n eddig mindkét büntetőjét belövő játékos a felső lécet forgácsolta szét. Maradt tehát az 1-1, és jöhettek a tizenegyesrúgások.

 

Forlán volt az első, s nem hibázott, a bal alsóba lőtt (1-0). Asamoah Gyan lemásolta az Atlético Madrid csatárát (1-1). Victorino is biztos ítéletvégrehajtónak bizonyult, a jobb felső sarokba bombázott (2-1). Appiah nem különben (2-2). Scotti rutinosan a kapu közepébe passzolt az elvetődő kapus mellett (3-2), ám Mensahnak ugyanez már nem sikerült. Maxi Pereirának sem voltak kötélből az idegei, a kapu fölé lőtt, de Adiyiah próbálkozását is kitornászta a bal alsóból Muslera. A mindent eldöntő tizenegyeshez Abreu készülődött, s Panenka-módra a kapu közepébe emelt (4-2). Uruguay az elődöntőben.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 25. 10:12, szombat | Sport

Hybrid pályacsúcsot futnék a RabócsiRingen!

Greinbachban második, Kakucs Ringen harmadik helyen végzett a még csak 14 éves Rallycross pilóta Pál Krisztián. Vele beszélgetek a hétvégi RabócsiRingi versenyről.

2021. Szeptember 23. 17:08, csütörtök | Sport

A defektes Vértes után mindent beleadnak majd!

A bajnokság éléről kezdhette meg az év utolsó előtti ORB futamát Csomós Miklós és Nagy Attila, de egy defekt hamar megpecsételte a versenyüket.

2021. Szeptember 22. 15:35, szerda | Sport

Mindig ilyen szakaszokon mennék!

A Vértes ralit az P12 kategória győzelemmel zárta a Kronome - Pásztor ralipáros.

2021. Szeptember 20. 17:07, hétfő | Sport

Tíz aranyérmet nyertek a magyarok a kick-box világkupán

Összesen tíz aranyérmet nyertek a magyarok felnőtt korosztályban a 26. kick-box világkupán a hétvégén a BOK Csarnokban.