Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Augusztus 11. 12:08, szerda | PR
Forrás: (x)

Milyen előnyei vannak a tengeri szállítmányozásnak?

Milyen előnyei vannak a tengeri szállítmányozásnak?

A tengeri szállítmányozás már évezredek óta az egyik legmeghatározóbb kereskedelmi forma az emberiség történetében.

Napjainkban sincs ez másként, még akkor sem, ha annak jelentős része a színfalak mögött zajlik a nagyvizeken. A tengeri kereskedelem mindenre kiterjedő, komplex hálózatának köszönhetően a 21. században lehetővé teszi, hogy hatalmas mennyiségű áru juthasson el olcsón és biztonságosan rendeltetési helyére. Vegyük szemügyre, hogy mi az oka a tengeri szállítmányozás máig töretlen népszerűségének!

Költséghatékony alternatíva

A tengeri szállítmányozásnak minden kétséget kizáróan számos előnye van, amelyeket hosszan lehetne sorolni. Azonban mindenképp az elsők között kell említeni, hogy rendkívül költséghatékony megoldásnak számít a gyártóknak és a termelőknek. A hatalmas vízijárművek ugyanis óriási mennyiségű, eltérő típusú árut tudnak egyszerre szállítani. A konténerszállító hajók egy egységre jutó költségei (tonnakilométer, tonna) sokkal kedvezőbbek, mint a többi szállítási módozat. Egyes fajták nem kevesebb, mint 18 ezer konténert – akár az 50 ezer tonnánál többet - is képesek elszállítani egyetlen út alkalmával.

A tengeri szállítmányozásban használt konténer hajókat kifejezetten konténerek fuvarozására alakították ki. A kapacitásuk TEU-ban (Twenty Foot Equivalent Unit – 20’) szokták megadni. Ezen konténerszállító hajóknak nagy előnyük, hogy rövid idő alatt megrakodhatók. A konténerek kihasználtságának tekintetében az ügyfeleknek több választási lehetőségük is van: FCL – teli konténer rakományok, vagy LCL – részrakományok.

Előbbi a költséghatékonyabb módszer, amennyiben nagyobb mennyiségű a rakomány: ilyenkor 1 feladóról, valamint 1 címzettről beszélünk. A részrakományos verzió (több feladó és/vagy több címzett) akkor ajánlatos, ha a termékek mennyisége nem haladja meg a 15 m3-t. Az előnye abban rejlik, hogy így egy raktárkonténer több feladó termékeivel is feltölthető, így megoszlanak a költségek.

Emellett még inkább növelhető a szállítmányozás gazdaságossága, ha vadiúj konténerek helyett használtak kerülnek fel a hajó fedélzetére. A nevük ne tévesszen meg, ezek is mind-mind kiváló minőségű raktárkonténerek, amelyek ugyanolyan biztonságos szállítást tesznek lehetővé. Tipp: lehetőleg ellenőrizzük le előzetesen a konténereket forgalmazó cég termékeit, hogy valóban jó állapotú tárolókat kínálnak-e. Ha hazai viszonylatban kutakodunk strapabíró raktárkonténerek után, akkor a Mobilainer Kft.-nél garanciával, korrekt áron beszerezhetjük őket a kívánt mennyiségben.



Biztonságos, környezetbarát szállítás

A másik pozitív jellemvonása a tengeri szállítmányozásnak amellett, hogy olcsó, az a magas biztonsági faktor. A már említett modern konténerhajók ugyanis a legbiztonságosabb transzportjárműnek számítanak a felépítésüknek, valamint a korszerű műszereknek köszönhetően. A baleset veszélye minimális, ráadásul az is biztosítékként szolgál, hogy az összes feladott termékről hivatalos értékpapírt adnak ki. Ebben pedig minden fontos információ megtalálható az áruról.

A hajózás mindezen felül napjaink leginkább környezetkímélő alternatívája. A légi-, vagy szárazföldi transzporttal szemben a tengeri szállítmányozás csupán 2,6%-kal járul hozzá a teljes üvegházhatású anyagok kibocsátásának. Az elmúlt években különösen felértékelődött a környezetkárosító hatások minimalizálására való törekvés, ezért a tengeren történő szállítmányozás is egyre inkább előtérbe kerül.

A tengeri szállítmányozás szépséghibája

A konténerhajós szállítmányozásnak is van egy szépséghibája, mégpedig a sebessége. Amennyiben olyan árut szeretnénk feladni, amely nem időkapus – pl. nem romlandó -, illetve a kiszállítási ideje nem szoros, akkor a hajózás ideális választás. Ellenkező esetben azonban keressünk más alternatívát. A tengeri szállítmányozás másik fontos ismérve a viszonylag hosszú tranzitidő: a légi szállítmányozással egy oda-vissza 3-4 nap lefolyása alatt megtehető útvonal konténerhajóval akár 2 hónap is lehet. Átrakós szerviz esetén a feladó és a célállomás között például több kikötőben kell átrakodni, amely miatt növekedni fog a tranzitidő is.

Összességében elmondható, hogy a tengeri szállítmányozást nem véletlenül alkalmazzuk sikeresen már az ókor kezdete óta. Ha nem romlandó vagy szoros határidős árut juttatnánk el egyik helyről a másikra, akkor a hajózásra egy olcsó, biztonságos, nagy kapacitású és környezetbarát megoldásként tekinthetünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 10:14, péntek | PR

A legfontosabb tudnivalók bt. alapítás esetén

Az egyik legnépszerűbb cégforma Magyarországon a betéti társaság, más néven Bt.

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből