Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2015. Február 16. 18:11, hétfő | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Milyen papírt írjunk lakás foglalózásakor?

Milyen papírt írjunk lakás foglalózásakor?

A lakáskeresés boldog pillanata, amikor hosszú keresgélés után végre megtaláljuk az ideális ingatlant és már csak egy dolog lebeg a szemünk előtt: nehogy elvigye előlünk valaki.

Ebben az esetben az eladó is természetesen mielőbbi (lehetőleg pénzbeli) bizonyosságot akar, hogy komolyak a vevő szándékai. Erre szolgál a foglaló intézménye.

Lényeges, hogy a lakás lefoglalására adott összeget minek minősítjük (foglalónak vagy előlegnek), az eltérő megnevezés ugyanis teljesen más jogi megítélés alá esik. A Polgári Törvénykönyv értelmében a teljesítés meghiúsulásáért felelős személy az adott foglalót elveszti (vevő), a kapott foglalót kétszeresen köteles visszatéríteni (eladó). Ha pedig a szerződés olyan okból szűnik meg, amelyért egyik fél sem felelős, vagy mindkét fél felelős, a foglaló visszajár. A vételárelőleg a szerződés meghiúsulása esetén visszajár, nem bír tehát szankciós jelleggel.

Szintén fontos, hogy a foglalót ne csak úgy átadjuk egy átvételi elismervény vagy más papír alapján, hanem egy részletesebb okirat készüljön róla. Meg kell ugyanis pontosan határozni, hogy milyen célból adjuk, milyen feltételekkel. Célszerű tehát egy úgynevezett adásvételi előszerződést készíteni, amiben meghatározzuk az ingatlan paramétereit, a vételárat, a leendő ügylet fontosabb körvonalait és azt, hogy meddig kötünk végleges adásvételi szerződést. Ebben az esetben mindkét fél tisztában van azzal, hogy mik a megállapodás paraméterei, nem lehet tehát később vita abból, hogy kinek a hibájából nem jön össze esetleg az ügylet és az átadott összeg akkor most visszajár vagy sem.

Az előszerződést elegendő két tanú előtt aláírni, mivel azonban a végleges adásvételi szerződéshez úgyis ügyvédi ellenjegyzés szükséges, célszerű már ilyenkor, az ügylet elején ügyvédhez fordulni és rábízni a pontos szövegezést. Tanúknak azonban a bizonyítás szempontjából mindenképpen szerepelniük kell, ha ügyvéd nem ellenjegyzi, mivel a bizonyíthatóság szempontjából kevesebbet nyom a latba, ha csak a felek írják alá.

dr. Váczi Péter ügyvéd
H-9022 Győr, Bisinger st. 2.
Tel.: +36 20 9982 753
www.onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a csok plusz segített beindítani az ingatlanpiacot az év elején

A 2024. január 1-jétől elérhető csok plusz segített abban, hogy az ingatlanpiac egy kicsit beinduljon az év elején - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Belföld

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon a szakértők szerint

Élénkül a gasztroturizmus Magyarországon, egyre többen érkeznek az országba azért, hogy megismerjék a magyar konyha remekeit - vélekedett a Pannon Gasztronómiai Akadémia és a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke az MTI-nek.

2024. Április 17. 13:38, szerda | Belföld

Sulyok Tamás: Karikó Katalin kiviteles büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak

Karikó Katalin kivételes büszkeséget szerzett nekünk, magyaroknak - jelentette ki az államfő kedden Szegeden.

2024. Április 17. 13:37, szerda | Belföld

Meteorológia: az ország egyes részein 24-25 Celsius-fokkal van hidegebb, mint hétfőn

Az ország egyes részen 24-25 Celsius-fokkal volt hidegebb kedd délután, mint hétfőn - derül ki a HungaroMet Zrt. kedd délutáni Facebook-bejegyzéséből.