Városlista
2023. június 2, péntek - Anita, Kármen

Hírek

2011. Október 16. 07:17, vasárnap | Belföld
Forrás: OrientPress

Minden elítéltnek dolgoznia kéne

Minden elítéltnek dolgoznia kéne

A büntető törvények módosítására tett kormányzati javaslat szerint, az említett kivételektől eltekintve minden elítélt köteles dolgozni a büntetés-végrehajtási (bv) intézetben vagy gazdálkodó szervezetnél.

A javaslat indoklása szerint megteremtenék a vállalkozási rendszerben történő munkáltatás lehetőségét is azzal, hogy az elítélt - a bv-szerv szerződése alapján - más gazdálkodó szervezetnél is végezhet munkát.

Néhány kivételtől eltekintve minden elítéltnek dolgoznia kéne a jövőben. A munkavégzés alól csak a munkaképtelenek, a tanköteles korúak, a nyugdíjkorhatárt betöltöttek és a terhességük 6. hónapját elérő nők mentesülnének - áll az erről szóló törvényjavaslatban, mely ezek mellett megtiltaná, hogy a jogerősen elítéltek pénzt kapjanak a médiának adott nyilatkozataikért.

Az indítvány emellett az elítéltek beilleszkedése érdekében lehetőséget adna arra, hogy egészségügyi, gyógyító és rehabilitációs programokon vegyenek részt. Az előterjesztés alapján januártól nem kaphatnának pénzt a jogerősen elítélt bűnözők és hozzátartozóik a bűncselekménnyel kapcsolatban tett médianyilatkozataikért és a szerzői jogi oltalom alá eső más tevékenységért mindaddig, amíg az elítélt a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól nem mentesül. Az ezzel ellentétes megállapodásokat semmisnek nyilvánítanák úgy, hogy a bennük meghatározott összeg az államot illetné meg.

Változna a büntető törvénykönyv is. A jövőben fokozott védelemben részesülnének a gyermekvédelmi intézetben dolgozó nevelők és gyermekfelügyelők, vagyis a sérelmükre elkövetett, közfeladatot ellátó személy elleni erőszaknak minősülő bűncselekményeket alapesetben egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel szankcionálnák.

Változás az is, hogy a vesztegetések felderítése érdekében a hatóságokkal együttműködő elkövetőkkel szemben a büntetést korlátlanul enyhíthetné a bíróság. A kábítószer mennyiségének megállapításakor a lefoglaláskor a jövőben nem a tiszta hatóanyag-tartalom, hanem a teljes THC-tartalom lenne irányadó, amit szakértői véleményekre hivatkozva javasol a kormányzat - tájékoztatott a köztévé.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 01. 13:57, csütörtök | Belföld

Nagy Márton: a digitalizáció a magyar gazdaság kitörési pontja

2023. Június 01. 13:55, csütörtök | Belföld

Nébih: a gyártó Sondey kukorica tallért hívott vissza

2023. Június 01. 13:51, csütörtök | Belföld

Elindult az élelmiszerek kötelező akciózása, árleszállítása

2023. Június 01. 07:42, csütörtök | Belföld

KIM: ismét lehet pályázni családbarát munkahelyek kialakítására

A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkársága 13. alkalommal hirdet pályázatot családbarát munkahelyek kialakítására.