Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Január 17. 11:10, szerda | Helyi

Minden idők legjobb adóbevétele született Győrben

Minden idők legjobb adóbevétele született Győrben

Eddigi legnagyobb adóbevételét realizálja az önkormányzat, vagyis 2017-ben is kitűnően teljesített a győri gazdaság.

Az előzetes adatok szerint több mint 27 milliárd forint folyt be a kasszába, amiből az iparűzési adó meghaladja a 23 milliárd forintot.

A város évről évre adóbevételi rekordot dönt. Ez 2017-ben sincs másként, a 2016-ban befolyt 25 milliárd 755 millió forintnál újabb öt százalékkal több adót fizettek be a győriek. A legutolsó adatok szerint 2017-ben az adóbefizetés mértéke 27 milliárd 74 millió forint. Győr polgármestere is kiemelte, a korábbi években annak ellenére nőtt az adóbevétel, hogy az iparűzési adó mértéke 2-ről 1,8 százalékra csökkent. Borkai Zsolt korábban úgy fogalmazott, a csökkentéssel a győri gazdasági környezet még vonzóbbá tétele volt a cél, amelynek helyességét a számadatok, vagyis az évről évre növekvő adóbevételek igazolják. Mint ismeretes, 2018. január 1-jével újabb adócsökkentés történt, hiszen az iparűzési adókulcs most már csak 1,6 százalék. A polgármester az interjú során azt is elmondta, bízik benne, hogy a döntés révén nemcsak fejlesztésre, bővítésre, de a munkaerő még jobb megbecsülésének kifejezésére is tudnak fordítani a gazdasági élet szereplői.

Visszatérve a számokra, a 2017-es iparűzésiadó-bevétel több mint 23 milliárd 66 millió forint, ami meghaladja az ötszázalékos bevételnövekedést, hiszen 2016-ban 21 milliárd 916 millió forint volt ez a befizetés. Az építményadóból négy százalékkal több, 3 milliárd 346 millió forint folyt be, s a gépjárműadó-bevétel is hasonló arányban növekedett, ami közel 505 millió forintot jelent (utóbbi adónemnek csak a 40 százaléka marad az önkormányzatoknál – a szerk).

Fekete Dávid pénzügyekért felelős alpolgármestertől azt is megtudtuk, hogy az idegenforgalmi adóból beérkezett mintegy 157 millió forint több mint 13 százalékos növekedés a 2016-os adathoz képest. Ezzel kapcsolatban jegyezzük meg, Győr várhatóan a látogatók által nálunk töltött vendégéjszakák számában is rekordot dönt, s – bár a decemberi adatok még nem ismertek – a 400 ezres határt is átlépheti. „Mindez összességében azt jelenti, hogy az önkormányzathoz beérkező adónemekből a 2017-ben befolyt több mint 27 milliárd forint 5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, az előzetesen tervezettnél pedig 7 százalékkal több a város adóbevétele. Ez Győr gazdasági erejét, folyamatos gyarapodását mutatja, ami egyben jó előjel a 2018-as évre is” – hangsúlyozta az alpolgármester, aki szerint az újabb adóbevételi rekord a helyi cégek, vállalkozásokés a győri polgárok közös munkájának eredménye.

Nem meglepő, hogy az iparűzési adó legnagyobb hányadát a több mint 12 ezer munkavállalót foglalkoztató Audi Hungaria fizeti évről évre a város kasszájába. „A városvezetés előrelátó, Győr iparának jövőbeni fejlődését szolgáló intézkedést hozott, amikor csökkentette az iparűzési adót” – fogalmazott Lőre Péter, a vállalat kommunikációért és kormánykapcsolatokért felelős vezetője és hozzátette, minden adócsökkentés javítja az ipar számára a gazdasági keretfeltételeket, s ezzel Győrt még versenyképesebbé teszi a már itt levő vagy az ide tartó beruházások számára.

Horváth Szabolcs, a fémiparban tevékenykedő győri és Győr környéki vállalatokat összefogó Professio Fémipari és Szakképzési Klaszter elnöke szintén üdvözli a több lépésben megvalósított adócsökkentést. Úgy fogalmazott, Győrben közismert tény a szakemberhiány, egyre magasabb bérért lehet új munkatársakat találni, így az adócsökkentéssel megmaradó pénzt erre lehet fordítani úgy, hogy közben nem csökken a cégek versenyképessége.

Kép: lokal.hu

Idegenforgalmi területről Horváth Ottó, a Hotel Rába City Center igazgatója nyilatkozott. Elárulta, 2017-ben nagyon jó eredményeket realizáltak, a szobaéjszakák száma öt százalékkal meghaladta a 2016-os adatokat. „Nyilván sokat számít, hogy a város Európa Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) rendezett, és a sportturizmus révén is minden elképzelést felülmúló növekedés volt tapasztalható. Jóslásokba nem szeretnék bocsátkozni, hiszen ez ma még sok ismeretlenes egyenlet, de 2018-ban arra számítunk, hogy sikerül megtartani ezt a szintet, hiszen Győr jelentős vonzerővel rendelkezik, és dinamikusan fejlődik a város idegenforgalma.”

Városunk idei költségvetése is hamarosan terítékre kerül, melynek fő céljairól előzetesen tudható, 2018-ban is az intézményhálózat biztos működtetése és minél több fejlesztés megvalósítása lesznek azok. A 2018-as költségvetést a február végi közgyűlésen tárgyalja a testület, előtte Borkai Zsolt polgármester és dr. Fekete Dávid alpolgármester sajtótájékoztatón ismertetik majd a tervezett büdzsé részleteit.

GYP

Forrás: gyorplusz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 09:13, péntek | Helyi

Családbarát kórházi osztály a győri Petzben – rangos díjat nyertek

Az egyik osztályon akár hónapokat is eltöltenek a páciensek, szinte családtagokká válnak a páciensek, hozzátartozók és a dolgozók.

2024. Április 19. 08:14, péntek | Helyi

Kevesebb ideig élünk, mint az uniós átlag

Több mint kétszer olyan fontos a szerepe az életmódunknak egészségi állapotunk meghatározásában, mint az egészségügyi ellátórendszernek.

2024. Április 19. 07:14, péntek | Helyi

Bokatörő csomagautomata a Jereváni úton

Március 8-án nyitott meg a Jereváni úton a megújult élelmiszerbolt, a bejárat mellett a nyitással közel egy időben a GLS csomagpontot helyezett el. A képeket nézve azonban valami nagyon nem oké.

2024. Április 18. 09:15, csütörtök | Helyi

Igenis hatékonyan lehet otthon dolgozni – Home office-t és magas béreket akarnak a mai fiatalok

Modern munkakörülmények, versenyképes bérek, otthoni munkavégzés lehetősége – sorolta a Győri Hírek kérdésére Zentai Effi, a győri Széchenyi István Egyetem karrier-szakreferense