Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2013. Január 29. 10:54, kedd | Belföld
Forrás: mno.hu

Minden ötödik rákos beteg belehal

Minden ötödik rákos beteg belehal

Sok rákos megbetegedés együtt jár jelentős testtömegcsökkenéssel is, a zsírpárnák mellett különösen sok izomszövet épül le, majdnem ugyanannyi a súlyveszteség, mint amennyi ételt fogyasztanak a betegek.

A tudósok eddig kutatták az okát, miért vált ki a rák egyben kóros fogyást is, ám most heidelbergi rákkutatók egereken végzett kísérletek során kimutatták, hogy a máj fontos szerepet játszik ebben a folyamatban: a tumor aktiválja a szerv egyik központi „gépkapcsolóját”, amely csökkenti a vérzsírszintet és ezáltal kóros fogyást vált ki.

„A kórosan lefogyott betegeknél gyakran májgyulladás is kimutatható – emiatt kezdtük vizsgálni ezt a szervet” – magyarázta Stephan Herzig kutatásvezető. A tudósok megállapították, hogy a rákbeteg egereknél a zsírmáj mellett extrém alacsony vérzsírszint is jelentkezett, tehát hiányzott a test legfontosabb energiaforrása. A rákos egér mája csak nagyon kevés VLDL-t (very low density lipoprotein) választ ki, pedig ez az anyag lenne felelős a zsír szállításáért a szervezetben.

Megállítható a kóros fogyás?

„Ez egyértelmű bizonyíték arra, hogy egy, a májban található, központi génkapcsoló okozza a kórós fogyást” – mondja Herzig. A kutató és csapata ezért azon kapcsolófehérjék közti különbségek vizsgálatára összpontosítottak, amelyek a génaktivitást és ezáltal a máj energia-anyagcseréjét irányítják. És valóban: a rákos rágcsálók májában nagyobb mennyiségben mutatták ki a TSC22D4 génkapcsoló fehérjét, mint egészséges kortársaikban. Hogy megvizsgálhassák a működését, a kutatók kikapcsolták a TSC22D4 fehérjét. A szerv ezután újra kielégítő mennyiségű VLDL-t állított elő, és az állatok vérzsírszintje is emelkedett.

„A mi eredményeink igazolják elsőként, hogy az extrém mértékű testsúlyvesztést központilag a máj szabályozhatja” – állítja Stephan Herzig. „Emellett azt is tudjuk, hogy a TSC22D4 az emberek májsejtjeiben pontosan úgy hat, mint a vizsgált állatokban. Arra is lehet bizonyíték, hogy a génkapcsoló az anyagcsere bomlástermékeivel vezérelhető, így a kóros fogyást lassíthatja. Ám ezt az állítást még nem támasztják alá vizsgálatok, a következő lépésben fog erre sor kerülni” – magyarázza Herzig.

A rákbetegek 20 százaléka a súlyveszteségbe hal bele

A rák típusától függően a páciensek akár 70 százalékát is érintheti a kóros fogyás. Különösen sok betegnél jelentkezik bél-, illetve tüdőrák kísérőbetegségeként. Ők olykor a testzsír és a vázizomzat tömegének akár 80 százalékát is elvesztik. Nem elég, hogy az izomtömeg csökkenése miatt a betegek gyengének érzik magukat, de gyógyulás esélyeik is romlanak. Szakemberek véleménye szerint a rákos halálesetek mintegy húsz százaléka az extrém mértékű fogyásra vezethető vissza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére