Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Szeptember 15. 07:21, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

„Mindenét hazájának áldozta” – végső nyugalomra helyezték Kolozsvári Györgyöt

„Mindenét hazájának áldozta” – végső nyugalomra helyezték Kolozsvári Györgyöt

Több százan, bajtársai, barátai és családtagjai kísérték utolsó útjára kedden Kolozsvári György posztumusz hadnagyot. Tatán helyezték végső nyugalomra. Kolozsvári György annak a magyar alakulatnak volt tagja, amelyet augusztus 23-án t

 

Katonai tiszteletadás mellett, az Afganisztánban és itthon szolgáló bajtársai, a honvédség vezetői, a család valamint a barátok körében vettek végső búcsút Kolozsvári György posztumusz hadnagytól. Sándor Zsolt, a 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka - ahol Kolozsvári György szolgált - a szertartáson azt mondta: „úgy halt, ahogy élt. Hőn szeretett hazája szolgálatában, kötelesség teljesítése során vesztette fiatal életét. Sokan áldoztak már többet vagy kevesebbet a hazáért. Kolozsvári zászlós mindenét a hazájáért áldozta."



A tábori lelkész katolikus szertartás keretében búcsúztatta Kolozsvári Györgyöt. Az Afganisztánban vele szolgálókat arra figyelmeztette Kovács Tamás, hogy a hadnagy két lányával szemben vannak még kötelességeik. „A ti missziótok az, hogy egymásban is és bennük is őrizzetek valamit. És, ha majd ők már elég nagyok lesznek hozzá, legyen közületek legalább egy, aki odaáll és elmondja, hogy milyen volt az apjuk."



Kolozsvári György 1973-ban született Pápán. 1996-ban őrmesterként kezdte pályafutását Tatán, majd több külföldi kiküldetésben is részt vett. 2000-ben és 2005-ben Koszovóban szolgált. Afganisztánban 2007-ben, a Tartományi Újjáépítési Csoport második váltásával járt először, ahová a 2008-as Bosznia-Hercegovinai kiküldetése után idén tért vissza a nyolcadik váltással. Alakulatát augusztus 23-án támadták meg. Bajtársa, Pappné Ábrahám Judit, posztumusz hadnagy a helyszínen életét vesztette, Kolozsvári Györgyöt előbb Afganisztánban, majd Magyarországon, a Honvédkórházban ápolták, ahol szeptember 7-én belehalt sérüléseibe.



FH

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.