Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2010. Május 15. 14:33, szombat | Belföld
Forrás: FH

Mindenkinek joga van a guberáláshoz

Mindenkinek joga van a guberáláshoz

Alkotmányellenes a guberálást tiltó rendelet Kaposváron – ezt mondta ki az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. A somogyi megyeszékhelyen 2005 óta tiltják a kukában való turkálást. Szabó Máté szerint azonban, amit az emberek a k

Romlott ételeket esznek, összeszemetelik a közterületeket - erre hivatkozva tiltották meg Kaposváron a guberálást. A városban mégis vannak kukázók, főleg a lakótelepeken guberálnak.


Az ombudsman szerint azonban a guberálást tiltó rendelet alkotmányellenes. Szabó Máté úgy érvel, a szemétbe dobott tárgyakról már lemondtak, így azok már nincsenek senkinek a tulajdonában. A jogsérelmet szerinte súlyosbítja, hogy az eleve hátrányos helyzetbe lévő embereket büntethetik.


„Azt kérjük, hogy ezeket a jogszabály-ellentmondásokat a képviselőtestület oldja fel azzal, hogy hatályon kívül helyezi a guberálásról szóló normát" - mondta Borza Bernadett, az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosának Irodájának osztályvezetője.

A város vezetője nem ért egyet az ombudsman állásfoglalásával.

„Nem ahhoz van alapjoga a kiszolgáltatott embernek, hogy romlott élelmiszert szedjen ki a kukákból, hanem ahhoz van joga, hogy megfelelő ellátást kapjon. És ezt a város biztosítja. Biztosítja azzal, hogy aki dolgozni akar, azt tud, akinek az egészégi állapota ne teszi lehetővé, hogy dolgozzon, az pedig jöjjön hozzánk, és támogatást kap" - mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.


A város a polgármester szerint évente hárommilliárd forintot fordít szociális ellátásra, és van ingyenkonyhájuk, valamint hajléktalanszállójuk is.

A városban öt év alatt senkit sem büntettek meg guberálásért, a közterület-felügyelők minden esetben csak figyelmezettek. Az önkormányzat ezután sem tervez komolyabb szankciókat, de mindig rászólnak majd az emberekre, hogy ne turkáljanak a kukában.

Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.