Városlista
2021. október 20, szerda - Vendel

Hírek

2019. Április 03. 10:59, szerda | Külföld
Forrás: mti

Minél tovább húzzák a Brexitet, annál kisebb a valószínűsége

Minél tovább húzzák a Brexitet, annál kisebb a valószínűsége

Minél tovább húzza Nagy-Britannia az Európai Unióból való kilépést, annál kisebb a valószínűsége, hogy bekövetkezik - mondta Pócza István, az Alapjogokért Központ vezető elemzője szerda reggel az M1-en.

Az elemző elmondta, az Európai Unió álláspontja világos, nem akarják újratárgyalni a kilépés feltételeinek azon pontjait, amelyekben már megállapodtak. Ugyanakkor Nagy-Britannia számára ez egy rossz alku, ezért ennek megváltoztatásában érdekelt.

Mind Angela Merkel német kancellár, mind pedig Emmanuel Macron francia államfő nyilatkozataiból az érződik, már elképzelték a britek nélküli uniót, amelyben a "német-francia tengely dominál", ezért a kilépést minél előbb szeretnék lezárni.

Theresa May szerint a brit EU-tagság megszűnésének további halasztására van szükség annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a megállapodás nélküli kilépés az Európai Unióból. A konzervatív párti brit kormányfő kedd este, hétórás kabinetülés után, Downing Street-i hivatalában felolvasott nyilatkozatában egyenes utalást tett arra is, hogy széles körű, az ellenzéket bevonó pártközi egyezséget kíván elérni a továbblépéshez.

May kijelentette: a kormány a lehető legrövidebb halasztásra törekszik, amely csak addig tart, amíg sikerül elfogadtatni "egy megállapodást" a Brexit feltételrendszeréről.

London tavaly novemberben megállapodásra jutott az EU-val a kilépés feltételeiről, ezt azonban a londoni alsóház eddig háromszor elutasította.

A brit EU-tagság az eredeti tervek alapján múlt pénteken megszűnt volna, de Theresa May a kialakult patthelyzet miatt a kilépés elhalasztását kérte június 30-ig.

A márciusi EU-csúcstalálkozón született kompromisszumos megoldás szerint az Európai Unió május 22-ig tartó halasztásba egyezett bele, de ehhez a Brexit-egyezményt a korábbi kilépési határidőig, vagyis múlt pénteken, közép-európai idő szerint éjfélig jóvá kellett volna hagynia a brit parlamentnek.

Címkék: brexit

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 20. 07:00, szerda | Külföld

Növelik az oltások számát a romló járványadatok miatt Ukrajnában

Viktor Ljasko ukrán egészségügyi miniszter az egyre romló járványadatok miatt arra utasította a régiók helyi vezetését, hogy növeljék heti 1,5 millióra a beadott oltások számát.

2021. Október 19. 16:00, kedd | Külföld

AstraZeneca-vakcinával is oltanak Izraelben csütörtöktől

Izraelben csütörtöktől a brit-svéd gyógyszergyártó AstraZeneca vakcinájával is oltanak különleges esetekben - jelentette az izraeli média.

2021. Október 19. 11:01, kedd | Külföld

A fertőzöttek száma 241,1 millió, a halálos áldozatoké 4,9 millió a világon

A világon 241 115 485 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 905 196 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint kedd reggeli adatai szerint.

2021. Október 18. 18:14, hétfő | Külföld

Több mint 1 milliárd adag oltóanyagot exportált világszerte az EU

Az Európai Unió több mint 1 milliárd adag koronavírus elleni vakcinát exportált világszerte az elmúlt tíz hónapban - közölte Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn.