Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2016. Október 11. 12:45, kedd | Külföld
Forrás: mti

Mintegy húsz százalékkal nőtt a fegyvertartók száma Ausztriában

Mintegy húsz százalékkal nőtt a fegyvertartók száma Ausztriában

Mintegy húsz százalékkal nőtt a legálisan fegyvert tartók száma az utóbbi két évben Ausztriában - számolt be a legújabb adatokról az Österreich című napilap kedden.

A belügyminisztérium nyilvántartása szerint jelenleg mintegy 290 ezren birtokolnak csaknem 970 ezer fegyvert, míg 2014-ben 240 ezer ember tartott magánál legálisan 840 ezer fegyvert.

A legtöbben, csaknem 75 ezren Alsó-Ausztriában rendelkeznek fegyvertartási engedéllyel, míg Felső-Ausztriában a számuk 50 ezer, Stájerországban 47 ezer. A lap megállapítása szerint azon tartományokban kiugróan magas a számuk, ahol elterjedt a vadászat.

Az engedélyt igénylők száma az utóbbi két évben Stájerországban és Salzburgban növekedett leginkább, több mint 23 százalékkal, Bécsben 13 százalékos emelkedés tapasztalható.

A lap emlékeztet, hogy az engedéllyel rendelkezőknek jellemzően több mint három fegyverük van.

Az újságnak nyilatkozó bécsi kereskedő arról számolt be, hogy az utóbbi hónapokban megugrott a kereslet a gázspray és a hangriasztók iránt is.

Ausztriában legutóbb 1998-ban volt kiugróan magas a fegyvertartók száma, akkor 244 ezer ember szerezte meg az engedélyt. A következő években ez a szám csökkent egészen 2015-ig, amikor ismét 150 ezren tartottak legálisan otthon fegyvert.

A növekedés okára eltérő magyarázatokat adtak a szakértők.

Az osztrák közszolgálati médiának (ORF) korábban nyilatkozó szociológus szerint az emelkedés nem függ össze a bűnözéssel, hiszen Alsó-Ausztriában mintegy háromszor annyian tartanak fegyvert, mint Bécsben, holott a fővárosban jóval több bűneset fordul elő.

A bécsi kriminálszociológiai intézet (IRKS) kutatója egy korábbi felmérésre hivatkozva azt közölte, hogy a vásárlók fele vadászat, negyede sport, további negyede pedig önvédelem miatt vesz fegyvert. Ugyanezen intézet másik kutatójának nyilatkozata szerint a fegyvertartók számának az utóbbi időszakban tapasztalható növekedése a menekültválsággal is összefüggésbe hozható.
A gazdasági kamara fegyverkereskedelemmel foglalkozó illetékese szerint nemzetközi összehasonlításban az Ausztriában érvényes fegyvertartási szabályzat igen szigorúnak számít. Az engedélyt 21 éves kor felett adják ki, egyebek között pszichológiai vizsgálat és fegyverhasználati előképzettség igazolását követően.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.