Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2014. Szeptember 25. 11:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Mínusz hat fokot mértek Csíkszeredában

Mínusz hat fokot mértek Csíkszeredában

Mínusz hat Celsius-fokig süllyedt a hőmérséklet csütörtök reggel Csíkszeredában - közölte az Agerpres hírügynökség.

A Románia hidegpólusának tekintett székelyföldi városban ez volt a második fagyos szeptemberi nap, miután egy héttel ezelőtt mínusz három fokot mértek hajnalban. Hideg volt a reggel a Gyergyói medencében is. Gyergyóalfaluban mínusz négy fokot, Maroshévízen mínusz 2,4 fokot mértek.
A korai hidegek miatt Csíkszeredában már szeptember közepén beindították a fűtést az óvodákban, bölcsődékben, és csütörtökön a távhőszolgáltatás is elkezdődik a közintézményekben.
Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere az MTI-nek elmondta, hajnalban téliesen öltözött, sapkát, kesztyűt viselő emberekkel találkozott az utcán.
A polgármester szerint a csíkszeredai tömbházlakások 25-30 százaléka távfűtéses. A lakások többségét azonban saját gázkazánnal fűtik, a családi házakban pedig a fafűtés a legelterjedtebb. Ráduly Róbert hozzátette, egy 85 négyzetméteres tömbházlakás fűtési számlája a téli hónapokban havi 800 lej (56 ezer forint) körüli. A fafűtéses lakásokban ennél mintegy 30 százalékkal alacsonyabbak a fűtési költségek. Romániában a nettó átlagfizetés 1719 lej (120 ezer forint) volt júliusban.
A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus elmondta, az állam szociális alapon fűtéspótlékot biztosít a rászorulóknak, de az országos rendszer nincs tekintettel arra, hogy Csíkszeredában hónapokkal hosszabb és az átlagosnál lényegesen hidegebb a tél.
"A jogszabályokat Bukarestben fogadják el, ott novemberben jön el a hideg időszak, ezért a fűtéspótlék is csak novembertől márciusig jár. Bukarestben nem méltányolják a sajátos helyzeteket" - jelentette ki a polgármester, aki azonnal kijavította magát, megjegyezvén, hogy a Csíkba telepített román rendőröknek, csendőröknek pótlékot fizetnek a mostoha körülményekért.
"Az itt élő székelyek vállalták a mások számára zordnak tűnő körülményeket. Nem ildomos egy csíki embernek azért siránkozni, mert hideg van" - tette hozzá Ráduly Róbert, Csíkszereda polgármestere.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Külföld

Hivatalos meghívásra előre be nem jelentett látogatást kezdett Elon Musk Kínában

Elon Musk, a Tesla elektromosautó-vállalat vezetője a kínai nemzetközi kereskedelmi tanács meghívására előre be nem jelentett látogatást kezdett vasárnap az ázsiai országban, és találkozik magas rangú kínai vezetőkkel -