Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2019. Október 14. 14:49, hétfő | Helyi

Mit tegyünk, miután eltávolították a bölcsességfogat?

Mit tegyünk, miután eltávolították a bölcsességfogat?

Nagy valószínűséggel nincs olyan ember, akit jó érzéssel töltene el, ha el kell távolítani a bölcsességfogát.

Éppen ezért vagy mindent megteszünk ennek elkerülésére, vagy pedig megpróbáljuk maradéktalanul betartani a szakorvosi utasításokat, hogy felgyorsítsuk a gyógyulást. Lássuk, hogy mi a teendő a bölcsességfog eltávolítása után.

Elsőként le kell szögezni, hogy ma már nem azt a fájdalmat és procedúrát kell érteni a bölcsességfog eltávolítása alatt, mint néhány évtizeddel ezelőtt. Ma már olyan fájdalomcsillapítókkal dolgoznak a fogorvosok, amik igazán könnyebbé és fájdalommentesebbé teszik az eljárást.

Közvetlenül utána mit tegyünk?

Mikor túl vagyunk a bölcsességfog kihúzásán, akkor nagyon fontos, hogy az orvos által a sebre helyezett tampont minél hatékonyabban a seben tartsuk. Ez azt jelenti, hogy szorosan rá kell harapni, mivel ennek köszönhetően fog elállni a vérzés, amit a foghúzás okozott. Általában 20-30 perc alatt csillapodik a vérzés, de ha mégsem, akkor meglehet, hogy cserére fog szorulni a tampon, amihez a gyógyszertárban találunk utánpótlást géz formájában. Amennyiben ez órák múlva sem csillapodik, akkor mindenképp fel kell venni valamilyen módon a kapcsolatot a fogorvossal.

A vérzés elállta után SEMMIKÉPP ne szívogassuk a keletkezett sebet, valamint ne is tapogassuk a nyelvünkkel. Igen, érdekes, hogy keletkezett ott egy nagy lyuk, de csak hátráltatjuk a gyógyulást, ha piszkáljuk, sőt akár fertőzés is kialakulhat a fog helyén, ami komolyabb kezelést igényelhet, mint alapesetben.

Érdemes lehet jegelni az arcnak az érintett részét, mivel ezzel megakadályozhatjuk a kialakuló duzzanatot. Ezzel megspórolhatunk magunknak 2-3 igen rossz napot.

A műtét helyén kialakuló fájdalom teljesen normális. Ahogy kimegy az érzéstelenítő, szépen lassan begyűrűzik a fájdalom is, így mindenképp érdemes fájdalomcsillapítóval készülni a felmerülő helyzetekre. Érdemes kérni egy receptet, amit a fogorvos ír fel a fájdalomra. Esetenként antibiotikum szedésére is szükség lehet.

Amiket tilos!

Minden szájsebészeti műtét után akadnak dolgok, amiket tilos végezni. Összegyűjtöttük, hogy melyek ezek:

  • Enni, szilárd dolgokat a szervezetbe vinni tilos, míg tart az érzéstelenítés. Inni szabad, sőt szükséges.
  • 5-10 napig, vagy amíg meg nem gyógyult be a seb, tilos öblögetni. Ez sokat hátráltathat a gyógyulási folyamat során.
  • Alkohol fogyasztása tilos!
  • Tejtermékeket egy darabig kerülni kell, mivel kiváló táptalaj a kórokozóknak. Ugyanígy figyelni kell, hogy ne kerüljön a sebbe étel.
  • Értágító hatású tevékenységek végzése tilos: szaunázás, napozás. Ezen felül pedig emelni, erőlködni szintén nem szabad. Ezek mind felszakíthatják a sebet.
  • Fogmosáskor óvatosan kezeld az érintett terület környékét. Nagyon fontos, hogy ne sértsd fel azt!
  • A dohányzás hátráltatja a gyógyulást, így néhány napig vagy 1 hétig semmiképp ne gyújts rá!

Ahogy látható, nem egy betarthatatlan a lista, csak némi figyelmet és kíméletet igényel. Ha szokatlant tapasztalsz, kérd ki a fogorvosod véleményét az ügyben!

Amennyiben úgy döntöttél, túlesel a műtéten, keresd a Completdent szájsebészetét!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.