Városlista
2021. október 18, hétfő - Lukács

Hírek

2015. Január 10. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Mit tegyünk tanúként, ha a gyanúsított fenyegetőzik? – Jogos kérdés

Mit tegyünk tanúként, ha a gyanúsított fenyegetőzik? – Jogos kérdés

Kötelező-e tanúként megjelenni egy bírósági tárgyaláson, ha a gyanúsított fenyegeti a tanúkat? Mit lehet tenni ilyenkor? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Egy olyan problémával fordulnék Önökhöz, hogy 2 éve volt egy balesetünk ebből az ügyből most bírósági tárgyalás lesz közúti veszélyeztetés miatt. Engem és a páromat beidéztek tanúként, de félünk elmenni, mert a másik kocsi sofőrje (több másik ügy gyanúsítottja is) több esetben nem jelent meg a rendőrségen viszont várt minket a közelben, de mindig meg tudtunk lógni előle. A balesetkor üldözött minket ezután a mi kocsink totál kárra tört, szerencsére személyi sérülés nem történt, de az ütközés után is folytatta az üldözésünket, majd mikor leszorított az útról fenyegetőzött. Nem szeretnénk még egyszer ezt átélni, szeretném kérni a segítségüket, hogy kerülhetjük el a beidézést? Lehetünk-e különösen védett tanúk? És ha igen ezt hogyan és milyen formában kell kérvényeznünk? Válaszukat előre is köszönöm.
2014. 11. 19.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A tanúkénti idézésre sajnos meg kell jelenni a bíróságon, ez állampolgári kötelesség.
Kérhetik, hogy az adataikat a bíróság kezelje zártan, ennek akkor van értelme, ha a rendőrségen az adataik már nem kerültek bele a jegyzőkönyvekbe. Ezt a tárgyaláson, a kihallgatás kezdetekor teheti meg.
Célszerű lenne elmondani a bíróságon, hogy a vádlott korábban is már üldözte Önöket, a rendőrség után is várta, stb. Ezzel elkerülhető lenne, hogy ismét megtegye.


A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Váczi Péter
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 18. 16:02, hétfő | Belföld

Bozótvágóval ölte meg két ismerősét is

Befejezték a rendőrök a nyomozást az ellen a férfi ellen, aki januárban megölte két ismerősét Szegeden.

2021. Október 18. 14:01, hétfő | Belföld

Az autisták akár bódításban is megkaphatják az oltást

Az autizmus-spektrumzavarban érintettek igény esetén akár bódításban is megkaphatják a koronavírus elleni vakcinát - tájékoztatta az Autisták Országos Szövetsége (AOSZ) hétfőn az MTI-t.

2021. Október 18. 11:06, hétfő | Belföld

Több késszúrással megöltek egy férfit Fejér megyében

Több késszúrással megöltek egy férfit Fejér megyében vasárnap - közölte a rendőrség a honlapján.

2021. Október 18. 09:56, hétfő | Belföld

Ismét sokan meghaltak a koronavírus miatt Magyarországon

Ötvenegy, többségében idős, krónikus beteg meghalt és újabb 3274 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte hétvégi összesítőjében a koronavirus.gov.hu hétfőn,