Városlista
2023. december 11, hétfő - Árpád

Hírek

2015. Január 10. 06:00, szombat | Belföld
Forrás: onlinejogsebesz.hu

Mit tegyünk tanúként, ha a gyanúsított fenyegetőzik? – Jogos kérdés

Mit tegyünk tanúként, ha a gyanúsított fenyegetőzik? – Jogos kérdés

Kötelező-e tanúként megjelenni egy bírósági tárgyaláson, ha a gyanúsított fenyegeti a tanúkat? Mit lehet tenni ilyenkor? Erre válaszol az onlinejogsebesz.hu.

Kérdés:
Tisztelt Jogsebész!

Egy olyan problémával fordulnék Önökhöz, hogy 2 éve volt egy balesetünk ebből az ügyből most bírósági tárgyalás lesz közúti veszélyeztetés miatt. Engem és a páromat beidéztek tanúként, de félünk elmenni, mert a másik kocsi sofőrje (több másik ügy gyanúsítottja is) több esetben nem jelent meg a rendőrségen viszont várt minket a közelben, de mindig meg tudtunk lógni előle. A balesetkor üldözött minket ezután a mi kocsink totál kárra tört, szerencsére személyi sérülés nem történt, de az ütközés után is folytatta az üldözésünket, majd mikor leszorított az útról fenyegetőzött. Nem szeretnénk még egyszer ezt átélni, szeretném kérni a segítségüket, hogy kerülhetjük el a beidézést? Lehetünk-e különösen védett tanúk? És ha igen ezt hogyan és milyen formában kell kérvényeznünk? Válaszukat előre is köszönöm.
2014. 11. 19.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
A tanúkénti idézésre sajnos meg kell jelenni a bíróságon, ez állampolgári kötelesség.
Kérhetik, hogy az adataikat a bíróság kezelje zártan, ennek akkor van értelme, ha a rendőrségen az adataik már nem kerültek bele a jegyzőkönyvekbe. Ezt a tárgyaláson, a kihallgatás kezdetekor teheti meg.
Célszerű lenne elmondani a bíróságon, hogy a vádlott korábban is már üldözte Önöket, a rendőrség után is várta, stb. Ezzel elkerülhető lenne, hogy ismét megtegye.


A problémára nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Váczi Péter
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 10. 12:46, vasárnap | Belföld

Több vonat menetrendeje változik a győri fővonalon

Több vonat közlekedését, menetidejét befolyásolja a győri fővonalon a havas időjárás - közölte a Mávinform vasárnap az MTI-vel.

2023. December 10. 12:45, vasárnap | Belföld

Vasárnaptól érvényes a MÁV-VOLÁN-csoport 2023/2024-es menetrendje

Vasárnaptól érvényes a MÁV-VOLÁN-csoport új 2023/2024-es menetrendje, amely számos vonalon érinti a vasúti és a helyközi autóbuszos közlekedést, továbbá a HÉV-eket - közölte közlekedési társaság az MTI-vel.

2023. December 10. 07:54, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 49. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2023. December 10. 07:50, vasárnap | Belföld

Dömötör Csaba: hetvenenezer milliárdos kérdés Ukrajna EU-csatlakozása

Ukrajna európai uniós csatlakozása egy \"hetvenezer milliárd forintos kérdés\", amelyről példátlan gyorsasággal és kellő tájékoztatás nélkül döntenének Brüsszelben