Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2010. Március 17. 07:25, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Mit együnk hasmenéskor?

Mit együnk hasmenéskor?

Hasmenésről beszélünk, ha naponta többször híg széklet ürül. Leggyakrabban fertőzés, bizonyos bélbetegségek, hormonális zavar, illetve pajzsmirigy-túlműködés okozza. Kisgyermekeknél vagy felnőtteknél a meleg éghajlatú országokba t

Ennek legnagyobb veszélye a kiszáradás. Ha láz is kíséri, az a fertőzés jele és orvost kell hívni hozzá, hogy megállapítsa a hasmenés okát, és gyomorfertőtlenítőt, esetleg antibiotikumot írjon fel. Ilyenkor diéta javasolt három-négy napig.

Gyomorfertőtlenítő, hasmenés elleni szer recept nélkül is vehető a patikákban - de minden esetben kérjük ki a gyógyszerész tanácsát, ha ilyesmit vásárolunk. Ha a tünetek a gyógyszer szedése ellenére sem enyhülnek 1-2 napon belül, ne próbálkozzunk tovább öngyógyítással - mert a kiszáradás kockázatának tesszük ki magunkat.

A diéta helyes elvei

Hasmenés esetén száműzni kell a diétából a friss és nyers élelmiszereket. Előnyben részesítendő a főtt rizs, a főtt krumpli, a főtt sárgarépa, a főtt alma - esetleg némi párolt csirkemell. Sokat kell inni, ásványvizet, herbateát - és lehetőleg nem agyoncukrozott, mesterséges anyagokban igencsak „gazdag" üdítőket.

Ha a hasmenést hányás is kíséri, a folyadékot nagyon apró kortyokban kell fogyasztani, illetve a nem szűnő tünetek esetén fontos a mielőbbi kórházi kezelés, ahol infúzió segítségével pótolják az elveszített folyadékot.

Egy ajánlott napi étrend
Reggeli: 1 csésze meleg ital
Ebéd: 1 tányér vízben főtt rizs egy szelet gőzön puhított hallal
Uzsonna: kevés tejberizs, ízesítés nélkül
Vacsora: tápiókából készült zöldségleves; sárgarépapüré egy tojássárgájával összekeverve; kevés birsalmakompót.

(www.patikamagazin.hu)


Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:28, szerda | Belföld

Egy budapesti iskolában is gyanús szagokat éreztek, nyomoz a rendőrség

Ismeretlen tettes ellen indított nyomozást a rendőrség a XXIII. kerületi Török Flóris Általános Iskolában szerda reggel történt tömeges rosszullétek miatt, amelyek előtt szúrós szag terjengett az épületben

2024. Április 24. 07:52, szerda | Belföld

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

A Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot - jelentette be a Fidesz frakcióvezetője kedden a Facebook-oldalán.