Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2011. Március 15. 14:25, kedd | Belföld
Forrás: Független Hírügynökség

Mit jelent a március 15-e külföldön?

Mit jelent a március 15-e külföldön?

Számos külföldi nagyvárosban is különböző rendezvényekkel emlékeznek meg a magyar intézetek, illetve diplomáciai testületek az 1848-as magyar forradalomról és szabadságharcról. A Balassi Intézet internetes oldalán szereplő összesíté

Koncertekkel, irodalmi estekkel, ünnepélyes koszorúzásokkal, filmvetítésekkel emlékeznek meg számos külföldi nagyvárosban a külföldi magyar intézetek, valamit a magyar diplomáciai testületek.

A Bécsi Collegium Hungaricum, a Magyar Köztársaság Nagykövetsége, valamint az ausztriai magyar szervezetek közös szervezésében tartanak ünnepi megemlékezést Bécsben.

Berlinben a Magyar Nagykövetségen Schmitt Pál köztársasági elnök mond beszédet, majd Bognár Szilvia és zenekara ad koncertet.

A magyar nemzeti ünnep tiszteletére a Sebestyén Strings koncertje hallható a brüsszeli városházán, illetve a Maros együttes ad műsort a brüsszeli Baden-Württemberg Házban. A Bukaresti Magyar Kulturális Intézetben, a Magyar Szobrász Társaság kiállítása mellett Kassai István zongoraművész Erkel Ferenc-, Liszt Ferenc- és Mosonyi Mihály-műveket ad elő.

A Helsinki Magyar Kulturális és Tudományos Központ szervezésében Jyväskylä városában március 15-én szemináriumot és ünnepi koncertet tartanak. A Kairói Külföldi Magyar Intézetben filmvetítéssel egybekötött megemlékezést tartanak március 15-én.

A londoni Szent István Házban a Magyarok Angliai Országos Szövetsége szervez programot. A Moszkvai Magyar Kulturális, Tudományos és Tájékoztatási Központ március 16-án 18 órakor az intézet tükörtermében ünnepi megemlékezést és koncertet tart Fülep Márk és Gábor József zenészek részvételével. Franciaországban 15-én a párizsi Kossuth-emléktáblánál és a Montparnasse temetőben lesz koszorúzás, ünnepi megemlékezés pedig a Párizsi Magyar Intézetben.

A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete 20 éve nyitotta meg kapuit Pozsony városában, ennek megfelelően március 15-18-a között Lakatos Róbert hegedűművész és Korpás Éva népdalénekes közreműködésével mind a nemzeti ünnepről, mind az intézet alapításáról megemlékeznek a résztvevők.

Megemlékezések és különböző programok lesznek még Rómában, Sepsiszentgyörgyön, Stuttgartban, Szófiában, Tallinnban, Delhiben és Varsóban is - tájékoztat honlapján a Balassi Intézet.

Független Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton

2024. Április 28. 08:50, vasárnap | Belföld

Nacsa Lőrinc: tarthatatlan és elfogadhatatlan a háborús benzinár