Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2010. Augusztus 04. 07:41, szerda | Belföld
Forrás: HírTV

Mit tegyünk, ha a fagyitól nyilall a fogunk?

Mit tegyünk, ha a fagyitól nyilall a fogunk?

Az érzékeny fogakat mindenképpen kezeltetni kell, és nem csak azért, hogy a kánikulában elnyalogathassunk egy finom fagyit vagy elkortyoljunk egy hideg üdítőt.


 

Ha valamilyen külső inger hatására hirtelen nyilalló fájdalmat érzünk a fogunkban, ami rövid időn belül nem múlik el, gondolnunk kell a fognyaki érzékenységre. Ezt a jelenséget számos különböző inger kiválthatja, például a hideg vagy a túl forró, az édes és a savanyú ízek, ételek vagy italok formájában. Nem csak ilyen jellegű ingerek okozhatnak fájdalmat, éppígy fájdalmassá válhat, ha fogmosáskor a fogkefe sörtéje érintkezik a fognyakkal.

 

Nem csak a rossz, szuvas fogaknál fordulhat elő, hogy a zománc elvékonyodik a fog nyakánál és a foggyökért fedő cementállományban folytatódik tovább. Ez a terület különösen érzékeny a külső behatásokra, éppen ezért optimális esetben íny fedi és védi meg ezektől a behatásoktól. Elsősorban a helytelen fogmosási technika az, amelynek következtében visszahúzódik az íny, és ezáltal szabaddá válik az érzékeny zománc-cement határterület. Ha hosszú ideig fennáll ez a rossz fogmosási technika, a cement kopni kezd, megnyílnak az alatta elhelyezkedő dentinállomány csatornácskái a külvilág felé - ez pedig még fokozottabb érzékenységet eredményez. Vannak azonban egyéb esetek is, amelyek fognyaki érzékenységhez vezethetnek:

 

- A nem jól záródó fogsor okozta traumás hatás is okozhatja a zománc vékonyabb nyaki részén kialakuló apró, vékony repedéseket, amelyek egy idő után a zománc hiányát és így az érzékenységet is eredményezik.
- A főleg idősebb korban kialakuló fogágybetegségeknél és az ezzel járó ínyvisszahúzódásnál is kialakulhat fognyaki érzékenység.

 

A tünetek és az okok kezelése

 

A tüneti kezelés lényege, hogy a fogorvos helyileg próbálja megszüntetni az érzékenységet. Ennek érdekében enyhébb esetekben ajánlhat fogkrémeket, szájöblítőket, erősebb vagy gyakran jelentkező fájdalomnál alkalmazhat magas fluoridtartalmú speciális lakkokat. Megoldás lehet még az úgynevezett fogászati, fluoridos iontoforézis, amely 6 éves kor felett fogszuvasodás megelőzésére, felnőtteknél fogínysorvadás következtében szabaddá vált fognyaki felszínek érzékenységének megszüntetésére, valamint erősen érzékeny rágófelületek, szabaddá vált dentin kezelésére ajánlott. Nagy kiterjedésű kopás vagy zománchiány esetén ezeket a területeket tömőanyaggal kell elszigetelni a külső, fájdalmat okozó ingerektől.

 

Helyes fogmosási technika

 

Az okok kezelésének első, alapvető lépése a helyes fogmosási technika elsajátítása, amelyet egy dentálhigiénikus vagy egy fogorvos tökéletesen meg tud tanítani. Az erős sörtéjű fogkefét le kell cserélni közepes vagy puha sörtéjűre, a vízszintes súroló technikát pedig úgynevezett körkörös vagy söprögető technikával érdemes felváltani. Nagyon fontos még a fogközök helyes tisztítása, a fogselymezés és a fogköztisztító kefék használatának trükkjeit is elleshetjük a szakemberektől.

 

A fogorvosi kontroll elengedhetetlen

 

A fogaknál jelentkező fájdalom, érzékenység esetében nem csak azért kell fogorvoshoz fordulni, mert azonnali segítséget nyújthat, de azért is, hogy eldönthesse, hogy a jelenség hátterében valóban fogérzékenység áll-e, esetleg szuvasodás, vagy más, komolyabb betegségek. A kezdeti tünetek sokszor megegyeznek. Ha fogágybetegség rejlik a háttérben, megfelelő szakorvossal kell kezeltetni, ha traumás fogérintkezésekről van szó, azt fogszabályzással, tömésekkel, fogpótlásokkal szükséges megszüntetni. Az érzékenyebb fogúaknak szükséges a féléves orvosi kontroll és olyan kérdésekben is érdemes a fogorvosukkal konzultálniuk, mint például a fogfehérítéssel járó kockázatok.

 

orvostkeresek.hu

 

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.