Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Július 28. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Módosul a gyámhatóságokról, valamint a családok támogatásáról szóló Korm. rendelet

Módosul a gyámhatóságokról, valamint a családok támogatásáról szóló Korm. rendelet

Közigazgatási egyeztetésen a gyámhatóságokról, valamint a gyermekvédelmi és gyámügyi eljárásról szóló Korm. rendelet és a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény végrehajtásáról szóló Korm. rendelet módosításáról szóló jogszabály-tervezet. Véleményezési határidő: 2012. július 31.

- Az előterjesztés egyik célja, hogy az Országgyűlés által 2012. július 9-én elfogadott, az egyes szociális tárgyú és egyéb kapcsolódó törvények módosításáról szóló T/7678. számú törvényjavaslatnak (a továbbiakban: T.) a családi pótlék iskoláztatáshoz kötésének új rendszerét meghatározó és a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményhez kapcsolódó támogatás Erzsébet-utalvány formájában történő nyújtását elrendelő rendelkezéseihez szükséges végrehajtási szabályok megszülessenek.

- Az előterjesztés célja fentiek mellett az iskoláskorú gyermekek után járó családi pótlék, az iskoláztatási támogatás felfüggesztésének egyszerűsítése, összhangban a Magyary Program Egyszerűsítési Programjának elfogadásáról szóló 1304/2011. (IX. 2.) Korm. határozattal. A Korm. határozat 1. melléklet 101. pontja előírja az „Iskoláztatási támogatás folyósításának felfüggesztése” eljárás egyszerűsítéséhez szükséges intézkedések végrehajtását.

- A Magyary Program Egyszerűsítési Programjának elfogadásáról szóló 1304/2011. (IX. 2.) Korm. határozat 1. melléklete előírta továbbá az alábbi ügyek egyszerűsítéséhez szükséges intézkedések végrehajtását is:
Anyasági támogatás folyósítása
Gyermekgondozási segély folyósítása
Családi pótlék folyósítása
Gyermeknevelési támogatás folyósítása
Kismama bérlet kiállításához szükséges igazolás kiállítása

Az előterjesztés elfogadásával elérni kívánt cél, hogy a családtámogatások igénylése, elbírálása a lakosság szempontjából a lehető legkisebb adminisztratív teherrel működjön úgy, hogy mindeközben az eljáró hatóságok részéről felmerülő adminisztrációs terhek – elsősorban a folyamatok elektronizáltságának növelése és a rendszerek egymás közötti párbeszédének részleges automatizálásából eredően – számottevően nem növekednek. Az adminisztratív terhek csökkentésének eredményeképpen az ügyek egyszerűbben, gyorsabban és kevesebb utánajárással lesznek elintézhetők.

A jogszabálytervezet elérhető: kormany.hu

Véleményezési határidő: 2012. július 31.
A szakmai előkészítésért felelős szervezeti egység vezetőjének neve: Bódiné Pajer Marianna
Véleményezési cím: pajer.marianna@emmi.gov.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.