Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2012. Augusztus 16. 05:00, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Módosult a fogyasztóvédelmi törvény

Módosult a fogyasztóvédelmi törvény

Július 29-től módosult a fogyasztóvédelmi törvény, melynek köszönhetően akár társasházak is lehetnek panaszosok, s a telefonos, e-mailes panaszokat is jegyzőkönyvezni, kezelni kell – erről nyilatkozott Schneider Istvánné, a Fejér Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének vezetője az fmh.hu szerkesztőségének.

A fogyasztóvédelmi törvény egyik módosítása szerint bővül a fogyasztó fogalma, vagyis a jövőben e fogalomkörbe nemcsak a természetes személyek tartoznak, hanem a lakásszövetkezetek, civil szervezetek, társasházak is.

– Ennek köszönhetően bővül azok köre, akik a bírósági eljárás alternatíváját jelentő, de a bíróságnál gyorsabb és olcsóbb vitarendezési módot, a békéltető testületeket választhatják. Mostantól a sok fogyasztót egyszerre megjelenítő társasház is fordulhat békéltető testülethez. Sőt, a mikro-, kis-, és középvállalkozások is rendezhetik itt vitájukat, vagyis a vállalkozások közötti viták egy része is rendezhető bírósági eljárás nélkül – mondja el Schneider Istvánné.

Lényeges változás még, hogy az új szabály némi mozgásteret enged a közszolgáltató vállalkozásoknak, hogy nyitvatartásukat maguk határozzák meg a kereteken belül. Ugyanakkor megmarad a hét egy munkanapján a fogyasztók számára 12 órán át nyitva tartó ügyfélszolgálat, amelyekkel kapcsolatosan szintén várható változás:

– Minden esetben köteles a vállalkozás panasszal kapcsolatos intézkedéseit indoklással ellátva írásba foglalni, és a fogyasztónak a panasz beérkezését követő tizenöt napon belül megküldeni, kivéve, ha a fogyasztó panaszát szóban közli és a vállalkozás az abban foglaltaknak nyomban eleget tesz – fejti ki a felügyelőség-vezető, aki hangsúlyozza: a jövőben nem lehet vitás a határidő betartása vagy túllépése, hisz a vállalkozások számára is egyértelmű, hogy a válaszadás nem ér véget a levél megírásával, hanem a levelet postára is kell adniuk.

A gyakorlatban ráadásul a válasz gyakran nem volt érdeminek tekinthető, nem ritkán találkoztak a panaszosok olyan válaszlevéllel, amelyben a vállalkozás tájékoztatta a fogyasztót arról, hogy folyamatban van a panasz kivizsgálása. Nos, ez most nem lesz elegendő. Nem mellékes változás még, hogy telefonos ügyfélszolgálatot nem működtethetnek a cégek emelt díjas szolgáltatással.

– A fogyasztók igényérvényesítését könnyíti ez a szabály, hisz az emelt díjas szolgáltatás visszatarthatja a fogyasztókat attól, hogy megkeressék az ügyfélszolgálatokat – teszi hozzá a fogyasztóvédő. Egy esetleges fogyasztóvédelmi bírósági per esetén lehet továbbá érdekes, hogy a jegyzőkönyvek megőrzési ideje 5 évre bővült, ami összhangban van az elévülés szabályával.

– Így akár bizonyíték is lehet a jegyzőkönyv – tudjuk meg. A közszolgáltatási tevékenységet folytató vállalkozások tekintetében a jövőben nem lehet úgynevezett „csekkdíjat” felszámítani, és főszabályként a papír alapú számla adása is kötelezően ingyenes lesz. Ezzel szintén a fogyasztók jogai erősödnek:

– E szabály a fogyasztók tájékoztatásához fűződő jogát erősíti. A „csekkdíj” tiltása összehasonlíthatóvá teszi az árakat, hiszen a fogyasztó biztos lehet benne, hogy a kívánt szolgáltatást nyújtó piaci szereplőknél nincs ilyen jellegű rejtett díj, és azt utólag sem vetik ki, így a fogyasztó vagyoni érdekei sem sérülnek – magyarázza Schneider Istvánné.

A nyilatkozat, valamint a Fgytv-t érintő változások további részletezése elérhető: Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 06:43, péntek | Belföld

Nagy Márton: Magyarországon minden adott, hogy Kína logisztikai központja legyen

Magyarországnak versenyképessége javítása érdekében szüksége van a kínai kapcsolatokra, a két ország közötti együttműködés erősítésére

2024. Május 03. 06:38, péntek | Belföld

A Balatonnál az új építésű lakások átlagos négyzetméterára a 3,2 millió forintot is elérheti

A Balaton-parton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések új építésű projektjei között:

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.