Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2012. Április 14. 07:09, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Most a végelszámolások hódítanak az építőiparban

Most a végelszámolások hódítanak az építőiparban

A felszámolások stagnálnak, a végelszámolások viszont rendkívüli módon szaporodnak az építőiparban – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató legfrissebb adataiból.

Az ágazatban a kisebb és a nagyobb cégek is gyakran húzzák le a rolót, egyedül a külföldi tulajdonban álló cégekre nem jellemző a nagy fluktuáció.

Több mint 1400 építőipari cég esetében indult meg a végelszámolás az első negyedévben. Ez 40 százalékos növekedés az elmúlt egy év negyedéves átlagához képest és 30 százalékos növekedés 2011 azonos időszakához képest. A nagy növekedési ütem mögött a NAV és a cégbíróságok határozott fellépése húzódik meg: kényszer-végelszámolást rendelnek el azoknál a cégeknél, amelyek nem tesznek eleget beszámolási és egyéb kötelezettségeiknek. „Nem arról van szó, hogy egy adminisztratív hiba miatt kerülnek bajba a cégek, hanem arról, hogy a magára hagyott vagy bajba jutott vállalkozások sokszor már az adminisztratív kötelezettségeiknek sem tesznek eleget” – mondja ezzel kapcsolatban Tóth Tamás, az Opten ügyvezető igazgatója. Az ilyen úton végelszámolt cégeket nagyrészt elhagyták, fantomizálták a tulajdonosok: nem foglalkoznak velük, vagyon már nincs bennük, az eszközök új vállalkozásokban kaptak szerepet. Ha az eljárás során kiderül, hogy van velük szemben követelés, a végelszámolást – az esetek harmadában fordul ez elő – felszámolás követi.

A végelszámolások növekedési ütemének elszabadulásával párhuzamosan a felszámolások növekedése megállt az utóbbi időben. A 2012 első negyedévében közzétett 1111 felszámolási eljárás lényegében belesimul a tavalyi négy negyedév átlagába (1051 felszámolás havonta), vagyis az építőiparban magas szinten stabilizálódott a felszámolások száma és aránya. Ugyanakkor a megelőző év azonos időszakához képest 17 százalékos növekedés. „Az építőipar talán az egyetlen olyan ágazat, ahol kicsik és nagyok, régi és új cégek egyaránt veszélyben vannak” – állítja Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) alelnöke. Csupán a külföldi tulajdonú cégek likviditási helyzete stabilabb az ágazati átlagnál: közülük kevesen kerülnek felszámolás alá, föltehetőleg azért, mert a nagy külföldi tulajdonosok még képesek finanszírozni magyarországi veszteségeket.

Utoljára 2008 első negyedévében alakult annyi új vállalkozás az építőiparban, mint most, 2012 első negyedévében. Összesen 1892 új vállalkozást jegyeztek be a cégbíróságok, jóllehet februárban már lecsengeni látszott az a cégalapítási hullám, ami a bejegyzések januári szigorítása miatt tavaly novemberben indult el. „Tavasszal általában megugrik az új alapítások száma az ágazatban, ám a mostani adat 30 százalékkal magasabb, mint a tavalyi havi átlag. Márciusban számos olyan cégalapítást tettek közzé, amit még a korábbi, enyhébb szabályozás hatálya alatt indítottak el. Fontos azonban megjegyezni, hogy bár a cégek újak, az esetek 70 százalékában a céghez kötő személyeknek már korábban is voltak vállalkozásaik az ágazatban” – mondja az Opten igazgatója.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.