Városlista
2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2011. Október 07. 17:00, péntek | Helyi
Forrás: Nyugathír

Múlt és jövő találkozása: végre megszépül a győri Dunakapu tér

Múlt és jövő találkozása: végre megszépül a győri Dunakapu tér

A legfrissebb statisztikák is azt mutatják, hogy fokozatosan erősödik a bel- és külföldi turisták érdeklődése a megújuló Győr iránt.

A növekvő figyelem nem véletlen, és a szakemberek szerint egyértelműen kapcsolatba hozható a történelmi belváros megújulásával, rekonstrukciójával.

Ha a megszépült Széchenyi teret Győr új nappali szobájának nevezték, a tervek szerint 2013-ra elkészülő Dunakapu teret nyugodt szívvel hívhatjuk majd a város új dísztermének. A térfalak megújítása után, háttérben a Püspökvár impozáns, méltóságot sugárzó látványával, az esti fényekben tündöklő Kossuth-híddal, és a Mosoni-Duna látképével, az új köntösbe bújtatott Dunakapu teret bármely európai nagyváros megirigyelné.

A felújított Széchenyi és Dunakapu tér, az azokat összekötő, helyreállított, ódon hangulatot árasztó, kis utcákkal közkedvelt, népszerű találkozási helyévé válik a győrieknek, és a Győrbe érkezőknek. Az egybenyitott közösségi terek, amelyek események, rendezvények helyszínéül szolgálnak, a hétköznapokon és a hétvégéken is megtelnek emberekkel. Nyoma sem marad az évekkel ezelőtti, ásítozó és szürke győri belvárosnak.

A győri önkormányzat elkötelezett a felújítás mellett, és így van ezzel a városban élő emberek többsége is, akik érzik, látják a végbemenő változások hasznát, szükségességét.

A Dunakapu tér feltárása megkezdődött, jó ütemben halad. Az ásatás folytán a felszín egy része alól előkerültek a régi vár falai. Ez azért is fontos, mert a tervek nemcsak a tér felújításáról, de alatta egy, a belvárosi parkolási gondokat enyhítő, részben megoldó mélygarázs építéséről is szólnak. Szakértői vélemények igazolják, hogy a tér alatti mélygarázs megépítésének nincs akadálya. A földalatti parkolókat nem fenyegeti veszély a Mosoni-Duna közelsége miatt sem, sőt, a szomszédos épületek pincéi is biztonságban vannak. Több épület alatt már most is találhatók mélygarázsok, ahol a belvárosban élők autói parkolnak. Ideális, jó körülmények között.

Vannak, akik szerint a Dunakapu tér alatti várfalat meg kell óvni, be kell mutatni az utókornak. A múlt értékei iránt érzékeny győrieknek igazuk van, a történelmi Győr feltárása, megóvása és bemutatása egyezik a győri önkormányzat szándékával is. A város vezetése szerint a mélygarázs megépítése mellett a feltárt várfalat is meg lehet őrizni, és méltó módon, a szükséges installációk, és megvilágítás segítségével láthatóvá kell tenni a nagyközönség számára.

Egy valamit azonban látni kell: a város költségvetéséből nem futja arra, hogy múzeumot építsen a Dunakapu tér alá! Ugyan Győr valóban jobb anyagi kondíciókkal rendelkezik, mint sok más hazai település, alapvetően olyan beruházások élveznek prioritást, amelyek bevételt jelentenek az önkormányzatnak, és ezzel megkönnyítik a győriek életét. Közvetlenül, vagy közvetett módon. A belvárosi rehabilitációra mind a két szempont igaz.

A fellelt várfal történelmi jelentőségét senki sem kérdőjelezi meg, és minden bizonnyal képez olyan kulturális és turisztikai értéket, hogy érdemes megfontolni a bemutatását. A kérdés persze az, hogy honnan lesz az állandó, múzeumi szintű prezentációra legalább félmilliárd forint? Az önkormányzat egymaga nem tud ilyen értékű beruházásba fogni. A régi várfalat valóban láthatóvá kell tenni, nem szabad, hogy végleg elfedje az idő homálya. Amennyiben rendelkezésre áll a szükséges pénz - pályázatok, egyéb források - ennek nem is lesz akadálya, majd a fennmaradó területeken megépülhet a mélygarázs, amely összhangban van a város belvárosi rehabilitációs, és gazdasági törekvéseivel.

Aki ezek után is úgy véli, hogy az önkormányzat nem becsüli meg eléggé a múlt örökségeit, nézze meg egyszer, hol vezet a metróalagút a Vatikán mellett, vagy Róma centrumában, és hány sok ezeréves kultúrával rendelkező nagyváros épít mélygarázsokat a történelmi belváros szívében. Ugyanazzal a céllal, mint Győr: az autókat levinni a felszín alá, és sétálóövezetként bemutatni a városközpont építészeti, történeti és kulturális kincseit, sokszínűségét.

A Dunakapu tér a győri belváros új díszterme lesz. Az alatta épülő mélygarázs könnyen megközelíthetővé teszi majd azon győriek, és az ide érkező turisták számára, akik gyönyörködni fognak benne. És ezek az emberek lesznek azok is, akiknek a szemei előtt megelevenedik a régi Győr, amikor a történelmi időket felidéző várfal köveit megérinthetik a kezükkel...

Címkék: Dunakapu tér, győri

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 30. 22:45, kedd | Helyi

Bucsi győzött a TCR Eastern Europe záró versenyén

Eseménydúsan és látványosan zárult az MNASZ Autós Gyorsasági Szakágának versenyzői számára, a 2024-es szezonnyitó Laptiming Kupa.

2024. Április 30. 09:16, kedd | Helyi

Győr lett a Kinder Kupa egyik magyarországi állomása

A RÁBA ETO tenisz szakosztályának egyik célja, hogy ismét Győrbe hozzanak országos teniszversenyeket.

2024. Április 30. 08:13, kedd | Helyi

Felavatták Halbritter Mátyás emlékművét

Emlékművet állítottak a Győri Keksz- és Ostyagyár volt igazgatója tiszteletére.

2024. Április 30. 07:16, kedd | Helyi

Ismét felveszik a harcot Győrben a kártevők ellen

A Győr-Szol Zrt. április 30-án, kedden, május 1-jén, szerdán és május 2-án, csütörtökön este 22 óra és másnap reggel 6 óra között permetezné a Győr területén található utcai fákat