Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2012. Június 14. 07:00, csütörtök | Helyi
Forrás: mti

Múzeumok éjszakája - Goya és Winnetou Győrben

Múzeumok éjszakája - Goya és Winnetou Győrben

A katonai témákra hangolja idei programjait a Múzeumok éjszakáján a Győr megyei Xántus János Múzeum, míg a Városi Művészeti Múzeum a március végén megnyitott Goya-kiállítás és alkotója köré szervezi a programot.

Varga Attiláné múzeumpedagógus az MTI-nek elmondta: a Xántus János Múzeum Széchenyi téri épületében este hattól a honfoglalás korának mindennapjai, a Lapidáriumban a germán és római harci hagyományok elevenednek meg. Egy órával később lovagi vívóbemutatót tartanak a múzeum udvarán, közben pedig a második világháborús amerikai hadieszköz-maradványokat gyűjtő Szilbek Béla mutatja be kincseit - stílszerűen a légópincében. A honvéd hagyományőrzők bemutatják, milyen felszerelések között töltötték mindennapjaikat a magyar Néphadsereg tisztjei és bakái, ágyút, tankot azonban idén nem hoznak - részint azért, mert a környező utcák burkolatát alig egy éve újították fel. Lesz viszont hungarikum hadimenü marhagulyással, zsíros kenyérrel, a felnőtteknek igény szerint fröccsel.

Ha már itt őrzik a Karl May-regények egyik főszereplője, Old Shatterhand hosszúpuskájának eredetijét - závárlemezében a John Xantus névvésettel -, a Vadnyugatot is vendégségbe hívják, a Winnetou Kajárpécen című "ismeretgerjesztő vásári kinemaszkeccs" segítségével. A Patkó Imre-gyűjtemény padlástárlatán pedig a távol-keleti, afrikai és óceániai állandó kiállítás kincseit mutatják be kissé más megvilágításban.

Grászli Bernadett igazgató "igazi spanyol kalandot" ígér a június 23-án, azaz jövő szombaton délután öttől hajnali két óráig a Városi Művészeti Múzeumba látogatóknak. A programban rendhagyó tárlatvezetések sora várja az érdeklődőket. Ezeken életre kelnek Francisco de Goya kísértetei, inkvizítorok és boszorkányok bukkannak fel, meglibben a bikaviadalok vörös posztója, de a spanyol művész szerelmi titkai is napvilágra kerülnek. A "Goya árnyait" kínáló rendezvényen külön vezetés mutatja be, hogy hol és mennyire feszegetik a józan ész határait a mester munkái, de külön bikaviadal- és inkvizícióspecialista is segít majd a kor és a művek értelmezésében. Szerepet kap a zene és a tánc is az este folyamán - értelemszerűen Goyára hangolva. Tangóbemutató forrósítja fel este hatkor a hangulatot, egy órával később pedig latin italkülönlegességeket is felvonultató koktélbár nyílik a múzeumban. Emellett minden épületükben az ottani kiállítás is megtekinthető különleges tárlatvezetéssel: a művekről az alkotók mesélnek a közönségnek. Az Esterházy-palota aulájában Diák Mónika Viktória grafikusművész tart tárlatvezetést Elillanó mesevilág című kiállításában. A Napóleon-házban Malasits Zsolt negyed évszázados festői munkásságát bemutató tárlatát ismerteti meg a közönséggel.

A Magyar Ispitában Pézman Andrea képzőművésszel újonnan nyíló kiállítása alkalmából találkozhatnak az érdeklődők, valamint - egy különleges performansz keretében - bemutatkoznak az Ékszerdoboz című tárlat alkotói - Kokas Éva, Borkai Petra, Németh Hajnal Auróra és T. Csapó Dorottya - is. Az Esterházy-palotába látogatók az ott őrzött Radnai Gyűjtemény kiemelkedő alkotójáról, Szőnyi Istvánról szóló portréfilmet tekinthetnek meg, a Kreszta-házban pedig Kovács Margit művészetéről tudhatnak meg többet. A 120 rézkarc a németországi Bambergből érkezett Győrbe Richard H. Mayer műgyűjtő kollekciójából három hónapra. Előzőleg több európai nagyvárosban vendégeskedtek már az alkotások.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 09:13, kedd | Helyi

Megyei tűzkárok: családi ház, autó égett porrá, galambok vesztek oda

Közzétette a Katasztrófavédelem az első negyedév adatait. Számos tűzkár kis odafigyeléssel megelőzhető lett volna.

2024. Április 16. 08:13, kedd | Helyi

Így vásárolj a Temun biztonságosan – szakértő ad tanácsot, hogyan védd meg a pénzed

Mit kell tennünk, hogy az olcsó kínai termékek rendelésekor biztonságban legyenek a bankkártya adataink, és ne tudják illetéktelenek leemelni a számlánkról a pénzünket?

2024. Április 16. 07:13, kedd | Helyi

Tavaszi utómunkálatokkal folytatódik a győri fővonal felújítása

Tavaly felújította a MÁV a győri fővonal Biatorbágy és Szárliget közötti szakaszát.

2024. Április 15. 09:14, hétfő | Helyi

Milákot is leelőzték – a győri úszók voltak a legeredményesebbek az idei bajnokságon!

2024 április 9-12. között Budapesten a Duna Arénában rendezették az úszók számára a felnőtt magyar bajnokságot, ahol az olimpiai kvalifikációs szinteket is megúszhatták a legjobbak.