Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Október 30. 09:43, kedd | PR
Forrás: Pozsgai Kitti

Ön is Ausztriában keres állást?

Ön is Ausztriában keres állást?

Egy nemzetközi munkaerő közvetítő győri irodájában jártunk. Az MPS kizárólag ausztriai állásokat kínál, a munkavállaló minden segítséget megkap.

Nehéz eligazodni az álláshirdetések és az álláshirdetésnek látszó, gyakorta a modern rabszolgatartás lovasai által feladott toborzók között. S akkor még nem is említettük azokat a csalókat, akik „csak” pár tízezer forintot lopnak ki a náluk álláslehetőségért regisztráló ügyfelektől. Még csak meg sem járnunk a poklot ahhoz, hogy tudjuk, ez egy bizalmi játék, ahol a piac rosszfiúi a tudatlanságot, a tájékozatlanságot és a nyelvismeret hiányát kihasználva jutnak könnyű haszonhoz.

Az MPS irodája Győrben, a Móricz Zsigmond rakparton, a Dunapart Rezidencián fogadja az ügyfeleket. Az első ránézésre talán furának tűnő dekor elemekről hamar kiderült, hogy fontos funkciót töltenek be a regisztráció során.

- Itt készítjük a fotót a jelentkezőkről az önéletrajzukhoz- mutat a falra szerelt háttérre Kovács Katalin irodavezető.- Mindenkivel külön egyeztetünk időpontot, a találkozás előtt pontos felvilágosítást adunk arról, hogy milyen dokumentumokat kell magával hoznia. A beszélgetés során felmérjük a német nyelvtudást is, így olyan pozíciót tudunk ajánlani, amihez megfelelő mértékű a nyelvtudása.

Az irodába két régi ügyfél is érkezett, egyikük a táppénzes papírját hozta, munkatársa pedig másik szállásra szeretne költözni. Gábor (37) és Árpád (34) szívesen mesélnek tapasztalataikról, de azt kérik, a teljes nevüket ne jelentessük meg, aminek egészen egyszerű oka van és mi tiszteletben is tartjuk. Rengetegen keresnek állást külföldön a jobb fizetés reményében, szakmai tapasztalat és nyelvtudás nélkül. Mivel sok kudarc éri őket a keresés során, előbb-utóbb olyan emberektől várják a megoldást, mint Gábor és Árpád.

- Naponta többször is hívnak idegenek azzal, hogy „engem is szerezzél ki”- mondja Gábor.- Sok ember attól sem riad vissza, hogy kinyomozza hol lakom és bekopogjon az ajtón. Hiába mondom el százszor, hogy én csak fényező vagyok a gyárban, nem tehetek semmit, akkor is nyaggatnak, hogy ha hallok valamit szóljak.

Gábor és Árpád is ipari fényezőként dolgozik Ausztriában, munkahelyüket, szállásukat az MPS segített megtalálni.

- Én dolgoztam már Németországban is, de nem volt egyszerű- meséli Gábor.- Akkor segítség nélkül vágtam bele, interneten kerestem munkát. Egyedül itthon is nehéz boldogulnia az embernek, nemhogy egy idegen országban.

Kovács Katalin, az irodavezető egyetértően bólogat, miközben hallgatja a két férfi beszámolóit a negatív tapasztalatokról , aztán hozzátette, hogy már az elején kiderülhet, ha valakivel tisztességtelenül akarnak eljárni, mivel a hatályos jogszabályok szerint nem lehet pénzt kérni az álláskeresőtől a regisztrációért.

- Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos a nyelvismeret. Gondoljunk csak bele, hogy egy kollektív szerződésben, egy munkaszerződés módosításában, a szabadságigénylés kitöltésénél, vagy egy egyszerű albérleti szerződésnél hány és hány szót kell ahhoz értenünk, hogy a saját érdekeinket képviselni tudjuk- mondja Katalin.

- Arról nem is beszélve, hogy sokan a fizetési papírjukat sem tudják értelmezni és az ilyet ki is használják- teszi hozzá Árpád. – Aki arra szánja magát, hogy Ausztriában vállal munkát, érezze kötelezőnek, hogy fejlessze a nyelvtudását. Az osztrák kollégák, legalább is ahol mi dolgozunk, nagyon segítőkészek és türelmesek, nálam pedig mindig van egy szótár, hogy ki tudjam keresni, ha valamit mégsem értek.

Az MPS mindenben segít. Közvetlenül az ausztriai munkahelyekkel állnak kapcsolatban, az általuk kiszervezett munkavállalók ausztriai munkaszerződést kapnak, ott fizetnek adót, onnan mennek táppénzre.

Keresse őket Győrben

Móricz Zsigmond rakpart 1.fsz. 8a

H-9022 Győr
E-Mail:gyor@mps-personal.com
Tel.: +36 96 823 272
Fax: +36 96 823273

Fotó: Nagy Péter

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 17. 09:09, szerda | PR

5 kerti dekorációs ötlet maximalistáknak

A jó idő megérkezése egyre többünket hajt ki a szabadba. A tavasz remek lehetőséget nyújt ahhoz, hogy új életet leheljünk a tél során elhanyagolt kertünkbe.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 28. 08:20, csütörtök | PR

Cégmódosítás – változás az üzleti környezetben

Az üzleti környezet folyamatosan változik, és a vállalatoknak alkalmazkodniuk kell ezekhez a változásokhoz.