Városlista
2021. január 28, csütörtök - Károly,

Hírek

2016. Október 14. 07:36, péntek | Belföld
Forrás: mti

Nagyon jó volt az idei nyár időjárása… a parlagfűnek

Nagyon jó volt az idei nyár időjárása… a parlagfűnek

A sok csapadék és az időnkénti kiemelkedő meleg nagyon kedvezett a parlagfű kelésének és csírázásának az idén - mondta a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezető-helyettese csütörtökön a Pécs-Pogány repülőtéren.

Szalkai Gábor az allergén gyomnövény elleni védekezés aktuális eredményeiről és a polgárőrség légi felderítésének módszereiről rendezett fórumon elmondta: az idén országosan 3,6 millió hektárt ellenőriztek földről és levegőből, mintegy 4000 hektáron intézkedtek parlagfű-fertőzöttség miatt, eddig 70 millió forint bírságot szabtak ki. A szakember szerint tavalyhoz képest idén erősebb volt a parlagfű-fertőzöttség.

Szalkai Gábor felidézte, hogy az FM két éve dolgozik együtt az 56 ezer tagot számláló Országos Polgárőr Szövetséggel a parlagfű-mentesítés érdekében. A szakember az eddigi együttműködést nagyon jónak minősítette megjegyezve, hogy a jövőben is folytatni kívánják.

A parlagfű elleni leghatásosabb módszerekről a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara szakemberei tudnak információt nyújtani - tette hozzá. A szemléletformálás fontosságára térve kijelentette: egy parlagfű növényről 4000-6000 - negyven évig is életképes - mag kerülhet a talajba, illetve több millió pollen a levegőbe.

Az eseményen bemutatták a polgárőrségnek a légi felderítés során - többek között a parlagfű-fertőzöttség ellenőrzésére - használt eszközeit, köztük siklóernyőket, valamint úgynevezett girokoptereket. Elhangzott: a gazdaságosan üzemeltethető, 15-25 millió forint értékű girokopter egy tankolással 400-500 kilométeres távolságot képes megtenni, kedvezőtlen időjárási körülmények között is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Január 28. 16:50, csütörtök | Belföld

Bálákat és raklapokat gyújtott fel - VIDEÓVAL

A monori rendőrök eljárást indítottak az ellen a 41 éves férfi ellen, aki egy gombai tanyán körbálákat és raklapokat gyújtott fel a gyanú szerint.

2021. Január 28. 15:48, csütörtök | Belföld

Meghalt Börcsök Enikő színművész

Elhunyt 53 éves korában Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színművész - tudatta csütörtökön a Vígszínház az MTI-vel.

2021. Január 28. 13:09, csütörtök | Belföld

Súlyosították a hálapénzt kérő nőgyógyász büntetését

A szabadságvesztés tartamát, felfüggesztésének próbaidejét és a pénzbüntetést tekintve is súlyosította a hálapénzt kérő budapesti nőgyógyász büntetését a Fővárosi Ítélőtábla szerdán,

2021. Január 28. 12:05, csütörtök | Belföld

Március 1-ig meghosszabbodnak a jelenlegi szabályok

A kormány a koronavírus-járvány miatt november óta érvényben lévő szabályok hatályát újabb egy hónappal, március 1-ig meghosszabbítja