Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2019. Május 18. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztrációk: pixabay

Nagyszabású multimédiás kiállításon mutatkoznak be Nikola Tesla munkái

Nagyszabású multimédiás kiállításon mutatkoznak be Nikola Tesla munkái

Nemzetközi és magyar művészek alkotásai elevenítik meg Nikola Tesla életét és alkotásait Budapestben, a május 31-én nyíló Nikola Tesla - Mind from the Future című kiállításon.

A multimédiás tárlaton látható lesz az a filmes installáció is, amelyben olyan kortárs alkotók, mint Laurie Anderson, Marina Abramovic vagy Terry Gilliam nyilatkozik arról, hogy művészetükre milyen hatást gyakorolt Tesla munkássága - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott ajánlójában.

Az eredetileg a zágrábi Mestrovic-pavilonban bemutatott és Helena Bulaja Madunic kurátor által megálmodott interaktív kiállításon a közönség végigjárhatja Tesla életútját, amelynek során Budapest is fókuszba kerül, hiszen a tudós fiatalon érkezett a magyar fővárosba, ahol megismerkedett Puskás Tivadarral, és életre szóló barátságot kötött kollégájával, Szigeti Antallal. Puskás segítségével kapott állást a párizsi Continental Edison Company-nél, majd innen került Amerikába, hogy későbbi nagy ellenfele, Thomas Alva Edison alkalmazásába álljon.

A kiállítás sorra veszi a leghíresebb találmányokat, de a nemzetközi és magyar művészek alkotásain keresztül a történelem egyik legrejtélyesebb zsenijének életét is igyekszik jobban bemutatni. Tesla ugyanis nem csupán tudós volt, hanem alkotó elme, akinek munkái komoly hatást gyakoroltak a különféle művészeti ágakra, személye és életműve a mai napig inspirációs forrást jelent sokak számára.



A tárlat a különleges technikai megoldásokon túl ezekre az ihletett művészi pillanatokra is komoly hangsúlyt fektet. A feltaláló világlátását meghatározó Mark Twain és a Tesla alkotásaiból ihletet merítő Georges Mélies ugyanúgy felbukkan a kiállításon, mint a világhírű kortárs alkotók, akikkel Helena Bulaja Madunic készített filmet arról, hogyan leltek inspirációs forrásra a feltaláló munkásságában.

A nagyszabású kiállítás a horvát főváros után elsőként Budapesten lesz látható magyar művészek alkotásaival kiegészülve. Szűcs Attila a középgeneráció egyik legfontosabb képzőművésze, aki számos munkájában reflektált Tesla életművére, Mengyán András fénnyel és fizikával foglalkozó munkáit elsősorban a szellemiségük kapcsolja a feltalálóhoz, míg az évtizedek óta Magyarországon élő, japán születésű Fukui Yusuke művein a szikrázó fények játéka idézi meg Tesla elektromos kísérleteit - mutatnak rá az ajánlóban.

A kiállítás helyi társszervezője Winkler Nóra, aki szerint a tárlat szórakoztató, interaktív és játékos módon mutatja be a tudós életét és kapcsolatát Magyarországgal.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.