Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2010. Május 09. 18:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Nyugathír

Nagyszombat és Győr megye projektje: kompjárat Csallóköz és Szigetköz között?

Nagyszombat és Győr megye projektje: kompjárat Csallóköz és Szigetköz között?

A bősi felvízcsatorna megépítése, illetve a Duna 1991-ben történt elterelése előtt kompjárat közlekedett Bős és Dunaremete között. Megszüntetése érzékenyen 

Húsz év kerülgetés" után jó esély van arra, hogy 2011-től ismét komppal kelhetnek át a folyamon, mivel a Magyarország-Szlovákia Határon tnyúló Együttműködési Program szakmai vegyesbizottsága április derekán úgy döntött: a 3,23 millió eurós beruházás nyolcvanöt százalékát európai uniós forrásokból fedezi.

A tervek szerint a Bős és Dunaremete közötti négy kilométeres szakaszon harmincegy méter hosszú, ötven utas és hat személygépkocsi szállítására méretezett, alacsony, hatvan centiméteres merülésű komp közlekedik majd. Menetideje Bős felé közlekedve húsz, visszafelé előreláthatóan huszonöt perc lesz, vélik a szakértők.

Marovics Géza, Dunaremete polgármestere szerint a kompjárat újraindítása nem igényel nagyobb építkezéseket, hiszen az érintett falvak mindegyikében működött korábban hajókikötő. A bősi kompkikötő kiszolgáló épületeit, illetve pakolóját a Hullám csárdától alig háromszáz méterre építik meg a dunszerdahelyi Pintér Zoltán tervei alapján.

A pozsonyi j Szó értesülései szerint a beruházást tíz százalékban Nagyszombat, illetve Győr-Moson-Sopron megye közösen finanszírozza; a projektben érdekelt falvaknak így csak az öt százalékos önrészt kell előteremteniük. Kvarda József, a Nagyszombat megyei önkormányzat alelnöke korábban úgy nyilatkozott: a térség idegenforgalmi és kulturális kapcsolatainak fenntartása szempontjából egyaránt elengedhetetlen a vízi közlekedés újraindítása.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 09:11, hétfő | Helyi

Pannonhalmi polgármester: Szerintem nincs kapcsolat a két szoborrongálás között

Az utóbbi időben egymást érik a szoborrongálások a környéken. Közös metszet: Radnóti.

2024. Május 06. 08:16, hétfő | Helyi

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét

Meghosszabbították a Virágos Magyarország verseny jelentkezési határidejét: a helyi közösségek május 20-ig pályázhatnak.

2024. Május 06. 07:14, hétfő | Helyi

Szén-monoxidot lélegzett be egy lakó a győri Eőrsy Péter utcában

Bejelzett a szén-monoxid-érzékelő április 27-én délelőtt egy társasház harmadik emeleti lakásában a győri Eőrsy Péter utcában.

2024. Május 05. 09:14, vasárnap | Helyi

Figyelem! Könyvpályázat pályakezdő költőknek

A VII. kerület, Erzsébet Város Önkormányzata által kiírt pályázatra olyan magyar nyelven alkotó költők jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek kötettel.