Városlista
2020. február 29, szombat -

Hírek

2012. Február 20. 07:17, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu / MTI

Önállóan dönt, hogy légicsapást mér-e Iránra

Önállóan dönt, hogy légicsapást mér-e Iránra

Izrael önállóan fogja meghozni a döntést arról, hogy légicsapást mér-e Iránra – közölte szombat este az izraeli hadsereg vezérkari főnöke.

Közben Izraelbe érkezett az amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója, sajtóértesülések szerint azért, hogy megpróbálja meggyőzni az izraeli vezetést, hogy várjanak az Irán elleni katonai akcióval.

„Izrael maga felelős a biztonságáért, ez a mi feladatunk, az izraeli hadseregé” – mondta Beni Ganc tábornok az izraeli közszolgálati tévének adott interjúban. „Irán nemcsak izraeli probléma, hanem regionális, sőt globális probléma is” – fűzte hozzá az izraeli vezérkari főnök.

Beni Ganccal is tárgyal vasárnap Barack Obama amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadója. Tom Donilont – aki szombat éjjel megérkezett Izraelbe – fogadja Benjámin Netanjahu kormányfő, de lesz találkozója Ehud Barak izraeli védelmi miniszterrel és Tamir Pardóval, az izraeli hírszerzés, a Moszad főnökével is – írta honlapján a Háárec című izraeli lap.

A megbeszélések központi témája minden bizonnyal a teheráni atomprogram lesz. A tárgyalásokon előkészítik Netanjahu jövő hónapra tervezett washingtoni látogatását, amelynek keretében az izraeli kormányfő tárgyal Obama amerikai elnökkel. Ennek a megbeszélésnek is feltehetően Irán lesz az egyik fő témája.

Washington – amely attól tart, hogy Izrael néhány hónapon belül támadást intéz iráni atomipari létesítmények ellen – arról próbálja meggyőzni Tel-Avivot, hogy várja ki az Irán ellen bevezetett legutóbbi szankciók hatását.

Benjámin Netanjahu csütörtökön úgy nyilatkozott, „nem hatnak” az Iránra kivetett szankciók. A zsidó államban élénk közéleti vita tárgya, hogy intézzenek-e katonai akciót Irán ellen, megakadályozandó, hogy az iszlám köztársaság atomfegyverre tegyen szert.

Atomprogramjának bővítésére készül Irán

Lehetséges, hogy atomprogramjának bővítésére készül Irán egy Kom város közelében lévő föld alatti létesítményben – mondta egy Bécsben dolgozó diplomata vasárnap a BBC-nek. Teherán a jelek szerint készen áll arra, hogy új generációs centrifugák ezreit állítsa be az erősen védett nukleáris központban – tette hozzá. Ezekkel felgyorsítható lesz az urándúsítás, ami mind az energiatermeléshez, mind az atomfegyvergyártáshoz szükséges.

A bécsi központú Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) egyelőre nem fűzött megjegyzést az elmondottakhoz. Az ENSZ-hivatal ellenőrei a jövő héten Teheránba utaznak újabb tárgyalásokra Irán nukleáris tevékenységéről, miután múlt havi látogatásuk során nem juthattak be egyes nukleáris helyszínekre.

Irán váltig hangoztatja, hogy atomprogramja kizárólag békés jellegű, a Nyugat viszont attól tart, hogy Teherán titokban atombomba előállításával próbálkozik.

MTI

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 28. 14:01, péntek | Külföld

A vártnál nagyobb keresleti sokk érheti a világgazdaságot a koronavírus miatt

Londoni pénzügyi elemzők szerint úgy tűnik, hogy az új típusú koronavírus okozta, Kínából kiindult járvány terjedése a vártnál nagyobb negatív globális keresleti sokkot okoz,

2020. Február 28. 13:19, péntek | Külföld

Vészhelyzet: 30-40 magyar utas tartózkodik a Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón

Harminc-negyven magyar utas tartózkodik a koronavírus gyanúja miatt Mexikóban vesztegzár alá helyezett turistahajón - mondta Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

2020. Február 28. 11:52, péntek | Külföld

Kína második leginkább sújtott tartományában kevesebb a fertőzött, mint Dél-Koreában

A dél-kínai Kuangtung tartományban, amely az új típusú koronavírus-járvány második leginkább sújtotta területe az országban, kevesebb az összes fertőzött száma, mint Dél-Koreában

2020. Február 28. 11:17, péntek | Külföld

Körülbelül tíz évre evakuálhatják egy svájci falu lakosságát

Legalább tíz évre evakuálhatják Mitholz svájci falu lakosságát egy második világháború idején épült, föld alatti lőszerraktár kiürítése miatt - közölték svájci hírügynökségek.