Városlista
2024. május 22, szerda - Júlia, Rita

Hírek

2011. Október 15. 07:25, szombat | Belföld
Forrás: OrintPress

Napenergia-park létesül Debrecenben

Napenergia-park létesül Debrecenben

Napenergia-park épül Haláp térségében egy családi vállalkozás 328 millió forintos beruházásában.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 50 százalékos támogatásával megvalósuló kiserőművet jövő nyáron adják át. Az erőmű 463 kw csúcsteljesítményű lesz – mondta a Kossuth Rádiónak a kivitelező Ázsia-Net Hungary ügyvezető igazgatója, Béres Attila.

Kifejtette: a létesítmény éves szinten képes lesz hozzávetőleg 550 ezer kw óra villamosenergia termelésére. A 2020 darab napelem – déli irányba beállítva – folyamatos egyenáramú teljesítményt ad le, amelyet váltakozó árammá alakítanak, majd végül transzformátorok segítségével beletáplálják azt a közcélú hálózatba. Az a cél, hogy a kisebb manufaktúrák helyben vissza is vásárolják ezt az áramot, vagyis helyben használják fel.

Az áram egy részét eladják, másik részét pedig saját felhasználásban a mezőgazdasági termelésben veszik igénybe – tájékoztatta a Kossuth Rádiót Kardos Csaba, a beruházó Épker Kft. ügyvezetője. A májusra elkészülő halápi napelem-park termelte villamos energia egy adott hányadát saját beruházású kecskesajt-üzemükben, szappankészítő műhelyükben, gyümölcs- és gombaszárítójukban, illetve afrikaiharcsa-keltetőjükben szeretnék hasznosítani.

Bencsik János klíma és energiaügyi államtitkár arra hívta fel a figyelmet, hogy a halápihoz hasonló kezdeményezések segítenek az ország energiafüggőségének csökkentésében. A támogatott napelemes projektek megvalósulása esetén, a beépített villamos kapacitás a 2010-es évihez viszonyítva tizenháromszorosára fog nőni – tette hozzá.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 22. 07:36, szerda | Belföld

Orbán Viktor: múlt nélkül nincs jövője a magyar futballnak

Múlt nélkül nincs jövője a magyar futballnak - jelentette ki a miniszterelnök kedden Felcsúton Zsohár Melinda és Oláh János Szerelemfoci című, a felcsúti labdarúgás százéves történetét összefoglaló könyvének bemutatóján.

2024. Május 21. 12:17, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között

Nukleáris megállapodás jött létre Magyarország és Japán között, a két ország ennek alapján együtt fog működni egyebek mellett a kis teljesítményű és helyigényű atomreaktorok technológiai fejlesztésében is

2024. Május 21. 10:02, kedd | Belföld

Éjfélkor jár le az szja jóváhagyásának határideje

Éjfélig lehet kiegészíteni, illetve elfogadni az szja-bevallási tervezetet, de nem éri meg az utolsó percekre hagyni.