Városlista
2020. február 17, hétfő - Donát

Hírek

2018. Október 08. 08:51, hétfő | Helyi

Napfényes őszi reggel, kávéillat a Sarló közben

Napfényes őszi reggel, kávéillat a Sarló közben

Napfényes őszi reggel fogadta azokat az érdeklődőket, akik ellátogattak a Kapucziner Kávémanufaktúra által szervezett a „Két fontos összetevő: víz és a kávé tesztelés” című rendezvényre.

A szervezők célja volt egy „coffee cupping” keretében a hagyományostól eltérő szemszögből bemutatni a kávé készítést és annak összetevőit.

A képen a Kapucziner Manifaktura tulajdonosa Németh János kávés és Cseh István a Solution Trade Kft. ügyvezetője


Hogy mi is ez a coffee cupping? Hagyományos esetben a kávé ízlelését, kóstolgatását jelenti. Egy eljárás arra, hogyan hasonlítsunk össze és fedezzünk fel különbségeket az egyes kávék között. Bármilyen eljárást is válasszunk, fontos, hogy minden kávéval egyformán bánjunk, és ne változtassunk a folyamaton. Jelen esetben nem kávéfajták, kerültek összehasonlításra, hanem egy nagyon fontos összetevőt a kávé készítéshez használt vizet helyezték a középpontba.
A kávékülönlegességek Tóth György barista szakértő kezei alatt készültek precízen ügyelve az eljárások szabályainak pontos betartására. A teszthez egy hazánkban kevéssé ismer technológiát a V60-at választották a szervezők.
A V60 a filteres, csordogálós (angolul drip) kávékészítés népszerű formája. Az elv hasonló a hazánkban elterjedt elektromos filteres kávéfőzőkhöz, azonban a kávékészítő az automata készüléknél sokkal inkább befolyásolhatja a kávékészítést.
Egy adott kávé három különféle vízzel került kivonatolásra, ügyelve arra, hogy az eljárás többi részlete teljesen azonos maradjon. A teszteket Fecoter kávévizekkel és a nagykereskedelmi forgalomban kapható, kávés szakemberek által nagyra értékelt ásványvízzel végezték el.
A tesztelésen résztvevő 18 fő, 9 szempont alapján értékelte az elkészült frissítőket. Ez a szempontrendszer, mely külön-külön értékeli pl a kávé ízét, illatát, aromáját, és testességét lehetővé teszi a különbségek kiemelését.
A tesztelés során felhasznált Columbiai és Tanzániai kávé a rendezvény házigazdája, -a Kapucziner Kávémanufaktúra tulajdonosa- Német János keze alól kerültek ki a pörkölőből.

Az egyik pontos megnevezésev egy Tolima Specialty Micro-lot francia pörköléssel, a másik pedig egy Tanzánia Joseph Kayenge Specialty világos pörköléssel filter kávéhoz volt.


A különleges fejlesztésű a kávévizeket a Solution Trade Kft. biztosította. Cseh István a Solution Trade Kft. ügyvezetője portálunknak elmondta, hogy a 3 évvel ezelőtt kezdődő önerőből, finanszírozott kutatás célja az volt, hogy feltérképezze a vízben oldott ionok hatását a kávé extrakcióra.

A kutatás neves szakemberek bevonásával zajlott, például Dr. Zsilák Zoltán vegyészmérnök, a Veszprémi egyetem vegyészkarának adjunktusa is részt vett benne, akivel egyedi kísérleti rendszert dolgoztak ki az ionok hatásainak elemzésére, például nanotechnológia módszerek segítségével is. Több száz laborteszt során születtek meg a Fecoter kávévizek.
Annak ellenére, hogy ez egy szubjektív, érzékekre alapozó teszt, a rendezők számára is meglepő eredmények születtek. A részt vevők 83,3% a kávé vizekkel készült Columbiai kávét jobbnak értékelte, míg a Tanzániai kávénál ez az arány még magasabb, 94,4 százalék volt a Fecoter javára. Érdekes és egyben meglepő volt a résztvevők számára is, hogy mekkora hatással van a víz, a készítendő kávé színére, illatára és ízére. Ugyanazon kávébabból, azonos technológia - őrlemény mennyiség, idő, őrlésfinomság- használata mellett, más-más vízzel teljesen más színű, illatú és ízű kávé készíthető.
A rendezvényen megjelent számos résztvevő ellenére családias hangulatban telt. A kávét ízlelgetve, kis csoportokban beszélgettek A különleges kávék minden résztvevőben újszerű, felejthetetlen élményeket keltettek.

Szerkesztette: Csobay Dániel

Képek: Csobay Dániel fotográfus

Ezek érdekelhetnek még

2020. Február 16. 08:18, vasárnap | Helyi

Heti horoszkóp február 17-től

2020. Február 16. 08:12, vasárnap | Helyi

Lopott bankkártyával akartak fizetni, keresik a két férfit

A mosonmagyaróvári rendőrök az állampolgárok segítségét kérik.

2020. Február 16. 08:08, vasárnap | Helyi

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 7. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2020. Február 15. 07:44, szombat | Helyi

VÁLTOZIK A VÁSÁRCSARNOK NYITVA TARTÁSA

Három hónapja nyitott ki a felújított vásárcsarnok, az azóta eltelt időszakban a létesítményt üzemeltető Győr-Szol Zrt. számos, az üzemeltetést érintő intézkedést hozott az eladók és a vásárlók jelzései alapján.