Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2024. Január 16. 15:42, kedd | Belföld
Forrás: MTI

Navracsics Tibor: a területfejlesztési politika legsikeresebb időszaka következhet

Navracsics Tibor: a területfejlesztési politika legsikeresebb időszaka következhet

Magyarországon minden adottság megvan ahhoz, hogy a következő két évben a területfejlesztési politika legsikeresebb időszaka jöjjön el - jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Mohácson.

Navracsics Tibor a megújuló területfejlesztés, illetve az ezt szolgáló térségi együttműködések témái köré szervezett konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a közigazgatás megújítását követően mostantól - a jogszabályi változásoknak is köszönhetően - a területfejlesztést teszi hatékonyabbá.

Kifejtette: az új területfejlesztési politika egyik legfontosabb alapelve, hogy előtérbe helyezze a térségi együttműködéseket a források - kiemelten az Európai Uniótól érkező támogatások - hatékony elosztása érdekében.

A tárcavezető jelezte: a magyar politikatörténetben másodszor fordul elő, hogy közigazgatási minisztériuma van az országnak. Az első tárca idején, 2010 és 2014 között - idézte fel - sikerült kiépíteni egy új területi közigazgatási rendszert kormányablakokkal, új jogrendszerrel.

Navracsics Tibor szerint a közigazgatás megújítása után most a területfejlesztés következik, amelynek részeként a kormányzat átalakításával, az új területfejlesztési törvénnyel, új szemléletmódot tükrözve lehetőség lesz a hatékonyabb munkára.

A tárcavezető szólt arról is, hogy a térségi szereplők - így például az önkormányzatok - és az államigazgatás, a kormányzat jól kiegészíti egymást, a minisztérium feladata pedig, hogy a szereplőket a hatékony területfejlesztés és a rendelkezésre álló európai uniós források minél jobb felhasználása érdekében illessze össze.

A miniszter beszélt arról is, hogy a jövőben minden eddiginél nagyobb szükség lesz a felek között párbeszédre a források hatékony elosztásának érdekében, ugyanis az igények mindig nagyobbak, mint a rendelkezésre álló forrás.

Ennek kapcsán aláhúzta: ha a kormányzat egy térséget fejleszt, az nem jelenti azt, hogy egy másikat büntet, hiszen a "legnagyobb jó szándékkal rangsorolja a fejlesztési célokat is".

Kijelentette: a területfejlesztés, a kormányzati politika legfontosabb célja, hogy "Magyarország jobb ország legyen, az itt élők jobban érezzék magukat, és gazdagabbak legyenek" - mondta.

Pávkovics Gábor (Fidesz-KDNP), a város polgármestere arról beszélt, hogy Mohács az utóbbi évtizedben ugrásszerű fejlődésen ment keresztül, azonban a kormányzat támogatásával - egyebek mellett az M6-os autópálya fejlesztésének, a majdani új Duna-hídnak és a Mohács 500 Programnak köszönhetően - további előrelépéseket érhet el.

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Vármegyei Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy Mohácson és környékén, Nyugat- és Dél-Baranyában még ma is komoly tartalék áll rendelkezésre munkaerőből, ami biztosítja a további fejlődést.

Hargitai János (KDNP), a térség országgyűlési képviselője kiemelte: a Mohács 500 Program ötvenmilliárd forintos területfejlesztési célokat szolgáló beruházást foglal magába a kulturális rendezvények mellett. A tervezett mohácsi Duna-híd kapcsán beszámolt arról, hogy lezárult a kiviteli tervek elkészítéséhez szükséges közbeszerzés, egyben reményét fejezte ki, hogy a kormányzat intézkedéseinek köszönhetően néhány éven belül megindul a valamivel több mint négy évre tervezett építkezés, és a csata 500. évfordulójára már látványos fázisába kerül a beruházás.

A Magyar Közgazdasági Társaság és a minisztérium által szervezett egésznapos konferencián részt vesz - mások mellett - Mayer Gábor területfejlesztésért, György István területi közigazgatásért és Dukai Miklós önkormányzatokért felelős államtitkár is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.

2024. Július 13. 08:37, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

2024. Július 13. 08:35, szombat | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország nagy részén

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 12. 07:58, péntek | Belföld

Sok napsütés mellett néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő a hétvégén

Sok napsütés mellett elszórtan záporokra és zivatarokra kell számítani a hétvégén, néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.