Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2023. Június 18. 08:26, vasárnap | Belföld
Forrás: mti

Navracsics Tibor: fejleszteni kell Tokaj, Herend és Puskás kultuszát

Navracsics Tibor: fejleszteni kell Tokaj, Herend és Puskás kultuszát

Tokaj, Herend és Puskás kultuszát mindenképpen fejleszteni kell, ez az a három \"alappont\", amelyről külföldön megismerik Magyarországot - jelentette ki a területfejlesztési miniszter szombaton Tarcalon.

Navracsics Tibor az iCon gazdaságpolitikai konferencián arról beszélt, rengeteg ikonikus és híres térség, város és látnivaló van az országban, amely méltó a fejlesztésre, de ezt a három értéket mindig szem előtt kell tartani.

Tokajra kitérve a miniszter hangsúlyozta, ha "megtaláljuk a jó eszközöket", akkor a tokaji térség a legjelentősebb térségek közé tartozhat nemcsak Magyarországon, hanem Közép-Európában is.

Kifejtette, Tokajban és környékén sok infrastrukturális fejlesztés zajlik, a vállalkozásokat segítő Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program mellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program forrásai révén 120-150 milliárd forint összegű beruházás van folyamatban vagy készült már el.

A legutóbbi időkig egyfajta gazdaságpolitikai kihívást jelentett a kormány számára Tokaj-Hegyalja, ez a terület ugyanis a felzárkázó régiók közé tartozik, emiatt kiemelt figyelmet igényel az európai uniós források elosztásában is, az erre szánt pénzek kétharmada ugyanis az ilyen régiókba érkezik - mondta a miniszter.

Navracsics Tibor hozzátette, a nemrég megépült Miskolc-Kassa gyorsforgalmi kapcsolat segítségével be lehet kapcsolni Tokajt a hazai gazdaság vérkeringésébe, részben ezért jött létre az úgynevezett Tokaj-program is, amely dedikáltan ennek a térségnek juttat kiemelt forrásokat.

A hazai támogatások megakadásával kapcsolatos moderátori kérdésre válaszolva a területfejlesztési miniszter elmondta, 2022 februárja óta számos körülmény átírta a magyar gazdaság és a költségvetés helyzetét, a háború következtében berobbanó energiaárak csak tavaly mintegy 4 ezer milliárd forint pluszkiadást jelentettek a hazai büdzsének.

A 2021-2027-es időszakban hét évre kevesebb mint 10 ezer milliárd forintot kap Magyarország forrásként az Európai Uniótól, azaz lényegében három év európai uniós forrását emésztette fel csak az energiaáremelés, ezért a kabinet kénytelen volt a beruházások felfüggesztéséről, átvizsgálásáról és újratervezéséről dönteni - emlékeztetett Navracsics Tibor, megjegyezve, a remények szerint hamarosan folytatni lehet a nemzeti forrásból megvalósuló beruházásokat.

A konferencián Koncz Zsófia, a térség fideszes országgyűlési képviselője az elkészült beruházások között a Gesztely-Szerencs főút négysávosítását és a tokaji hegyet megkerülő kerékpárút megépítését emelte ki, utóbbi beruházás hamarosan elkészül.

Hörcsik Richárd, Zemplén fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, a Tokaj-Zemplén fejlesztési programban érintett több mint harminc település 149,5 milliárd forint fejlesztési forrást kapott 3-4 éves ciklusra.

Wáberer György, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács elnöke hangsúlyozta, ebből a pénzből egyelőre viszonylag kisebb összeget, mintegy 25 milliárd forintot kaptak meg, de bíznak abban, hogy a teljes összeget - ha a tervezettnél lassabban is - teljesen le tudják majd hívni.

A háromnapos konferencián elsősorban a tokaji térség fejlesztési lehetőségeiről tartanak előadásokat a meghívott előadók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.

2024. Július 13. 08:37, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

2024. Július 13. 08:35, szombat | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország nagy részén

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 12. 07:58, péntek | Belföld

Sok napsütés mellett néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő a hétvégén

Sok napsütés mellett elszórtan záporokra és zivatarokra kell számítani a hétvégén, néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.