Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2024. Március 08. 06:00, péntek | Belföld
Forrás: MTI

Navracsics Tibor: két nehéz év után normalizálódik az energiaellátás

Navracsics Tibor: két nehéz év után normalizálódik az energiaellátás

Két nehéz esztendő után sikerült normalizálni a helyzetet energiaellátás területén - hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön Herenden, a településvezetőknek rendezett energetikai fórumsorozat Veszprém vármegyei állomásán.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy 2022-ben a kormány megalakulása után fél évvel jött létre az Energiaügyi Minisztérium, amelynek felállítását az indokolta, hogy komoly kihívások előtt állt az energiapolitika. Jórészt a minisztériumban dolgozók munkájának köszönhetően mára, két nehéz év után "kifele jövünk energiaellátás tekintetében a gödörből" - emelte ki a miniszter.

Megfogalmazása szerint nagyrészt ennek köszönhető az is, hogy Magyarország a megújulóenergia-ellátás élvonalába került.

Navracsics Tibor rámutatott: falvak és városok sokaságának mindennapjait nehezítette meg az energia árának emelkedése, hatalmas erőfeszítéseket kellett tenniük akkoriban a településvezetőknek, hogy kezeljék a helyzetet.

Az energiaválság kezdetekor az önkormányzatokkal történt egyeztetés nyomán egyebek mellett megállapodtak az áram és a gáz árának fixálásában, és bevezették a ködbérmentesítést - emlékeztetett előadásában Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Felidézte, hogy az energiaválság a 2022-es választások után robbant ki, amikor az Európai Unió kivetette a szankciókat az energiára, és ennek következtében az árak jelentősen megnőttek.

Az államtitkár fontos intézkedésnek nevezte a 2023-ban történt rezsitámogatást az önkormányzatok részére, hozzátéve, hogy az idén is terveznek hasonlót.

Koncz Zsófia szólt arról, hogy Magyarország számára alternatív energiaszállító útvonalakra van szükség. Elmondta, hogy 2010-ben két földgáz interkonnektor létezett Magyarországon, mára pedig hat ország irányába ki vannak építve.

Elmondása szerint nagy eredmény, hogy míg korábban 10,5 milliárd köbmétert fogyasztott Magyarország, jelenleg 8,5 milliárd köbméter földgáz fogy.

Az államtitkár előadásában fontos lépésként említette, hogy 2010 után visszavásárolták külföldi kézből a gáztárolókat, ez ugyanis növeli az energiabiztonságot.

Koncz Zsófia rámutatott, hogy az itthon megtermelhető villamos energia jelenti a jövőt.

Beszélt arról is, hogy a megújuló energiák arányát 29 százalékra szeretnék növelni a felhasználásban 2030-ig. Nagy eredménynek nevezte, hogy miközben a magyar gazdaság nőtt, a károsanyag-kibocsátás csökkent. Kiemelte a zöld energia tárolását célzó terveket, amelynek fontos eleme a kiegyenlítő energia tárolása.

Az energetikai fórumot országszerte több helyszínen rendezik, a herendi állomására településvezetők, jegyzők érkeztek Veszprém vármegyéből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.

2024. Július 13. 08:37, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

2024. Július 13. 08:35, szombat | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország nagy részén

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 12. 07:58, péntek | Belföld

Sok napsütés mellett néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő a hétvégén

Sok napsütés mellett elszórtan záporokra és zivatarokra kell számítani a hétvégén, néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.