Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2011. November 26. 16:00, szombat | Helyi
Forrás: Nyugathír

Ne játssz a tűzzel! Karácsony előtti razzia Győr-Moson-Sopron megyében

Ne játssz a tűzzel! Karácsony előtti razzia Győr-Moson-Sopron megyében

A termékbiztonság, és a fogyasztók vagyoni érdekeinek védelme áll a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság karácsony előtti, nagyszabású ellenőrzési akciójának középpontjában.

Különösen az elektronikus berendezéseket és díszeket, valamint a gyermekjátékokat vizsgálják a felügyelők. A veszélyes termékeket próbavásárlással szűrik ki, laboratóriumi ellenőrzésnek vetik alá, és ha szükséges, kivonják a forgalomból. Az akció elsősorban a széles fogyasztói tömegeket vonzó nagy áruházláncok üzleteire, hiper- és szupermarketekre, valamint a bevásárlóközpontokra koncentrál.

A törvényi szabályozás értelmében a kis- és középvállalkozásoknál első esetben a hatóságok nem szabnak ki pénzbírságot, de fokozottan ellenőrzik, hogy a hiányosságot pótolják-e. Súlyos szabálysértés esetén a fogyasztóvédelmi bírság a 15 ezertől több millió forintig terjedhet.

- Az akció során elsősorban arra figyelünk, ami a vásárló számára is a legfontosabb: a termékek árára - mondta Major Ernő, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelőségének igazgatója. - Az árfeltűntetést szigorúan vizsgálni fogjuk. Fontos, hogy kiszűrjük a vásárlói megkárosítást. Nagyon sok esetben tapasztaljuk, főleg a számítógépes rendszerrel rendelkező áruházak esetében, hogy a polcokon található árfeltűntetés, illetve a reklámújságokban található ár a számítógépes pénztárgépnél már eltérő összeggel szerepel, tehát magasabb áron értékesítik a vásárlónak a terméket. Ez azért veszélyes dolog, mert egy nagyobb bevásárlókocsi-tartalom esetén könnyebben elsiklik e felett a vásárló figyelme. Szigorúan kell vizsgálnunk a magyar nyelvű használati utasítások meglétét, és a termékek biztonságát, azaz piacfelügyeleti ellenőrzéseket is végzünk. Elsősorban az elektromos árammal működő termékekre figyelünk, és a gyermekjátékok biztonságára.

- Mennyire vannak tisztában a vásárlók saját jogosultságaikkal? Mi a tapasztalat?

- Nem téveszthetjük szem elől a vásárlói jogok érvényesülését. Itt elsősorban a szavatosságra, és a jótállási jogokra gondolok. Ennél a pontnál felhívnám a fogyasztók figyelmét, hogy az ajándékba kapott tárgyakat csak olyan helyen fogják nekik visszacserélni meghibásodás miatt, ahol ezt az üzlet lehetővé teszi. Tehát, arra ne készüljön egy vásárló sem, hogy mondjuk az ajándéknak nem tetszik a színe, vagy a karácsonyra szánt képeskönyvből többet is kapott a szeretteitől, és ezért azt az üzleteknek kötelessége visszacserélni. Csak hibás terméket köteles az üzlet visszacserélni, és attól is óva inteném a fogyasztókat, hogy megrongálják az adott terméket, ugyanis a pénzvisszafizetés csak egy utolsó vásárlói jog, mindenképpen először javítás, és a csere lehetősége merül fel, a csere esetén pedig általában ugyanolyan termék kiváltásáról van szó. Amire még odafigyelünk az ellenőrzési akciókban, hogy megfelelő-e a hirdetések valóságtartalma? Sokszor előfordul, hogy akciósként tűntetnek fel bizonyos termékeket, és kiderül, hogy a kedvezményes ár megegyezik az akció előtti bekerülési költséggel, sőt előfordulhat, hogy magasabb. Van, hogy az akciósnak feltűntetett, többnyire összecsomagolt termékek külön megvásárolva olcsóbbak, mint együtt értékesítve. Ebben az esetben a kereskedőket figyelmeztetném arra, hogy van jogunk és lehetőségünk úgynevezett ártörténetet megkérni tőlük, tehát tudjuk ellenőrizni, hogy az adott termék az előző időszakban mennyiért került értékesítésre.

- Miből áll a fogyasztóvédelmi ellenőrzés?

- Miután megvásároltuk a terméket, felkeressük az áruház ügyfélszolgálatát, és ott visszaellenőrizzük az árat, és közösen ellenőrizzük a dokumentációkat, megbeszéljük az esetleges hibákat, és erről felveszünk egy jegyzőkönyvet. Hogyha valamilyen termék gyanús biztonságossági szempontból, akkor mintát szoktunk belőle vásárolni, ezt eljuttatjuk a központi laboratóriumunkba, ahol műszerekkel megvizsgálják. Hogyha hiba merülne fel, egyből értesítjük az áruházat, az importőrt vagy a gyártót, hogy ez a termék nem biztonságos. Tájékoztatjuk, ha szükséges valami címkézési pótlási kötelezettség, vagy az árut teljesen ki kell vonni a forgalomból, és mindet vissza kell hívni az üzletekből. A teljes fogyasztóvédelmi létszám rá van állítva a karácsony előtti ellenőrzésekre, és minden olyan helyszínen meg fogunk fordulni, ahol jelentős mennyiségben fordul elő fogyasztói létszám.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 26. 09:13, péntek | Helyi

Laptopokat kapnak az 5., 6. és 9. osztályosok

Csaknem kétszázezer notebookot osztanak ki az általános és középiskolákban, így összesen már mintegy 450 ezer diák tanulhat a költségvetési forrásból beszerzett eszközökön.

2024. Április 26. 08:14, péntek | Helyi

Kínai kábelgyártó költözik Kisbérre, 150 dolgozóra van szükségük

A kínai Fiberhome Magyarországon hozza létre legnagyobb európai bázisát, ahol optikai kábeleket fog gyártan. Körülbelül 150 új munkahelyet teremt a beruházás.

2024. Április 26. 07:11, péntek | Helyi

Ingolstadtból igazol új vezetőt a győri Audi

A pénzügyi pozíciót érinti a változás.

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.