Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2010. Július 12. 07:21, hétfő | Belföld
Forrás: HírTV

„Ne menjenek utcára 11 és 15 között” - életeket követelt a meleg

„Ne menjenek utcára 11 és 15 között” - életeket követelt a meleg

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos hazánk hét régiójából ötben, miután a napi középhőmérséklet elérte a 25 fokot. Európa-szerte már több életet követelt a tikkasztó meleg, Belgiumban a vízszolgáltat

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint a jövő héten végig 30-35 fok lehet a maximális hőmérséklet napközben, és a levegő várhatóan éjszaka sem enyhül 20 fok alá. A nagy melegben a déli órákban nem ajánlatos a napon lenni, a folyadékot pótolni kell és az idősekre, betegekre, illetve a kisgyermekekre különösen figyelni kell a hőségben.


- A legfontosabb üzenet a szervezet hűtése és az elveszített folyadék, illetve só pótlása. Ez mindenkit érint, elsősorban a kisgyermekeket és az időseket és bizonyos krónikus betegségekben szenvedőket, a szív- és érrendszeri, az anyagcsere betegségekre, cukorbetegségre, elhízásra és a vesebetegekre kell gondolnunk. Ne menjenek az utcára, ne végezzenek nehéz fizikai munkát a legmelegebb időszakban, tehát 11 és 15 óra között, hanem hűvös, elsötétített helyiségben tartózkodjanak - mondta a hírTV-nek Páldy Anna, az Országos Környezetegészségügyi Intézet megbízott főigazgató-helyettese.

Halálesetek és megugrott vízfogyasztás


Több halottja is van Európa-szerte a hőségnek. Spanyolországban hárman haltak meg a tikkasztó 39 fokos melegben. Az ország középső és déli részén is hőségriadót rendeltek el. A meteorológusok csak kisebb enyhülésre számítanak. Nagy-Britanniában is hőségriadó van, a hőmérséklet éjjel sem megy 20 fok alá. A szigetországban 1953 óta nem volt olyan száraz az idő, mint idén az első félévben. Belgium egyes városaiban a vízszolgáltatók nem győzik a megugrott fogyasztást.

(hírTV)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.