Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2012. Július 31. 17:28, kedd | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti

Negatívra rontotta a Tesco kilátását az S&P

Negatívra rontotta a Tesco kilátását az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról a legnagyobb brit kiskereskedelmi hálózat, a Tesco elsőrendű adósosztályzatának kilátását kedden a Standard & Poor's, azzal az indokkal, hogy a jelenlegi, általánosságban is romló üzleti folyamatok gyengíthetik a szupermarketlánc üzleti kockázati profilját.

A nemzetközi hitelminősítő keddi londoni bejelentése szerint a kilátásrontás a Tesco "A mínusz/A-2" - vagyis elsőrendű befektetői szintű - hosszú és rövid futamú cégadósi osztályzataira vonatkozik, amelyeket az S&P egyben megerősített.
A lépéshez fűzött elemzésében a Standard & Poor's kifejtette, hogy a Tesco hazai piacát - vagyis a brit piacot - egyre intenzívebb verseny, ugyanakkor gyenge fogyasztói kereslet és csökkenő jövedelmezőség jellemzi. Az S&P közölte: ebben a környezetben a Tesco üzleti kockázati profilját saját kritériumrendszere alapján a jelenlegi "kiválóról" egy fokozattal lejjebb, "erőteljes" szintre minősítheti le.
A hitelminősítő szerint a piaci viszonyokra - különösen Nagy-Britanniában - továbbra is a rendkívül erős versenyhelyzet lesz a jellemző, ami a kiskereskedelmi ágazat egészében jelentős nyomást gyakorol az árképzésre. Ebben a környezetben előfordulhat, hogy a Tesco globális tevékenysége sem tudja majd ellensúlyozni a hazai piac nehéz kereskedelmi kondícióit.
A Standard & Poor's szerint a csökkenő jövedelmezőség és a nehéz értékesítési környezet tartósan ronthatja a Tesco üzleti kockázati profilját, és így olyan mértékben "felhígulhatnak" a cég adóskockázati mutatói, hogy az S&P kritériumai szerint már nem felelnének meg a jelenlegi cégadósi besorolásnak.
Az S&P közölte: abban az esetben is leminősítheti a Tesco besorolásait, ha a működési bevételeknek az adóssághoz mért rátája a jelenlegi osztályzathoz figyelembe vett 20-25 százalékos célsáv alá csökken, vagy ha az adósságállománynak a kamatfizetés, adózás és leírások előtt számolt alapszintű pénzforgalmi egyenleghez (EBITDA) viszonyított szorzója meghaladja a 3,5-szeres szintet.
Néhány hete egy másik nagy hitelminősítő, a Moody's Investors Service már megvonta az elsőrendű "A" adósbesorolási kategóriát az áruházláncolattól, szintén a kedvezőtlen nagy-britanniai üzleti környezetre hivatkozva.
A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja április végén Londonban bejelentette, hogy a Tesco hosszú távú besorolását az addigi "A3"-ról egy fokozattal a közepes "Baa1" befektetési szintre süllyesztette.
A leminősítéshez fűzött akkori elemzésében a Moody's felidézte, hogy a Tesco egymilliárd fontos beruházási programot jelentett be nagy-britanniai áruházainak minőségi fejlesztésére.
A hitelminősítő szerint ugyanakkor csak egy idő után fognak jelentkezni azoknak az intézkedéseknek az előnyei, amelyeket a Tesco az előző években tapasztalt profitnövekedési ütem újbóli elérése végett jelentett be, különös tekintettel a jelenlegi kedvezőtlen nagy-britanniai üzleti környezetre, amely nem segíti a Tesco értékesítésének bővülését.
A brit gazdaság - amely 2009 végéig hat negyedéven át tartó, hosszúsági rekordot döntő recesszióban volt - a legutóbbi három negyedévben ismét folyamatosan zsugorodik, és elemzői előrejelzések szerint várhatóan 2012 egészét recesszióban tölti.

Címkék: Világgazdaság

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:44, szombat | Külföld

Megérkeztek az erdélyi Aranyosgyéresre a Norvégiából beszerzett első F-16-os harci repülők

Megérkezett az erdélyi Aranyosgyéresre (Campia Turzii) az első három, Norvégiától beszerzett F-16-os harci repülő - közölte pénteken a román védelmi minisztérium (MAPN).

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt