Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2012. December 22. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Negatívról stabilra javította Magyarország adósságbesorolását a Fitch

Negatívról stabilra javította Magyarország adósságbesorolását a Fitch

Megerősítette Magyarország szuverén adósosztályzatait csütörtökön a Fitch Ratings, a besorolások kilátását pedig negatívról stabilra javította, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában. A magyar kormány megmutatta, hogy erőteljesen elkötelezett a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása mellett - közölte a magyar államadós-osztályzatok csütörtöki javításához fűzött indoklásában a Fitch Ratings.

A nemzetközi hitelminősítő csütörtök este Londonban bejelentette, hogy a megerősítés Magyarország hosszú futamidejű deviza- és hazai államadósságának 'BB plusz', illetve 'BBB mínusz' besorolására, a Magyarországon bejegyzett kereskedelmi adósok besorolásának felső határát jelentő 'BBB' országplafonra, valamint a rövid futamidejű szuverén devizakötelezettségek 'B' minősítésére vonatkozik.

A kilátás stabilra javításával a Fitch Ratings levette a napirendről Magyarország mint szuverén adós leminősítését.

Magyarország szuverén osztályzatainak kilátása a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül most már kettőnél stabil; csak a Moody's tart érvényben negatív kilátást a magyar besorolásokra. A Standard & Poor's november 23-án ugyan leminősítette - 'BB plusz'-ról egy fokozattal 'BB'-re - a hosszú futamidejű magyar hazai és külső államadósság besorolását, az új osztályzatra a cég azonban az addigi negatív helyett ugyancsak stabil kilátást állapított meg.

A csütörtökön bejelentett osztályzati megerősítés és kilátásjavítás indoklásában a Fitch Ratings közölte, hogy a döntést az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság-ráta stabilizálásában elért előrelépés, valamint a költségvetési és külső finanszírozási kondíciók javulása támasztja alá.

A Fitch a kilátásjavítás kulcstényezőjének nevezte a magyar költségvetés viszonylag erőteljes finanszírozási rugalmasságát, amely a magasan fejlett hazai kötvénypiacot, a GDP-érték 5,5 százalékának megfelelő kormányzati készpénzbetétet, valamint a hazai össztermék 34 százalékával egyenlő jegybanki devizatartalékokat tükrözi.

Emellett Magyarország a II. világháború óta maradéktalanul eleget tesz szuverén törlesztési kötelezettségeinek, és mindez együtt alátámasztja a forintban kibocsátott államadósság befektetési szintű - 'BBB mínusz' - besorolását - áll a Fitch Ratings csütörtök esti londoni elemzésében.

A hitelminősítő szerint a magyar kormány megmutatta, hogy erőteljesen elkötelezett a GDP-hez mért államháztartási hiány 3 százalék alatt tartása mellett. A Fitch közölte: saját előrejelzése szerint a magyar kormány teljesíteni fogja a 2013-ra kitűzött államháztartási deficitcélt, és - szükség esetén további konszolidációs lépésekkel - 2014-ben is 3 százalék alatt tartja a GDP-arányos hiányt.

A Fitch Ratings kiemelte, hogy az államadósság-ráta a 2010-ben mért 81 százalékos tetőzés után a becslések szerint a GDP-érték 77 százalékára csökkent az idén - a Magyarországhoz hasonlóan 'BB' devizaadós-besorolási sávban nyilvántartott szuverén adósok mediánértéke 40 százalék -, és úgy tűnik, hogy a magyar közadósság-ráta enyhén lefelé ívelő pályára került.

Az egy főre jutó magyar GDP-érték magas a 'BB/BBB' sávba besorolt többi szuverén adóséhoz képest, és ez a gazdasági fejlettség és a Nyugat-Európához fűződő integráció magas szintjét jelzi.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 29. 15:00, hétfő | Belföld

EMBERTELEN PODCAST

AI-ok randiznak a Betone új podcastjában

2024. Április 29. 06:00, hétfő | Belföld

Napos, száraz idő várható a jövő első felében

Napos, száraz, meleg idő várható a hét első felében, május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás.

2024. Április 28. 09:04, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai

A televízióban közvetített számsorsoláson az alábbi nyerőszámokat húzták ki szombaton az ötös lottón:

2024. Április 28. 08:51, vasárnap | Belföld

Orbán Viktor Zugligeten folytatta kampánykörútját

A Hegyvidék polgármesterével és polgármester-jelöltjével, Pokorni Zoltánnal és Fonti Krisztinával találkozott kampánykörútja következő állomásán Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke szombaton