Városlista
2021. június 16, szerda - Jusztin

Hírek

2010. Január 13. 14:03, szerda | Kék hírek
Forrás: HírTV

Négyezer embert gyilkolt meg a földrengés

Négyezer embert gyilkolt meg a földrengés

Becslések szerint 4 ezer halottja lehet a földrengésnek Haitin. Hárommillió ember otthona rongálódott meg. Több száz épület összeomlott, köztük kórházak, iskolák és az ENSZ központja is. Helyi idő szerint délután 5-kor 7-es erősség

A 7-es erősségű földrengés központja 15 kilométerre volt a fővárostól, a szárazföld belsejében. Port au Prince-ben összeomlott a nemzeti palota, több iskola, egyetem és kórház is.

Mario Andresol haiti rendőrfőnök elmondta, az ENSZ központja is erősen megrongálódott a rengésben, most itt mérik fel a károkat, aztán végigmennek a város többi részén is.

Az ENSZ 11 ezer katonát állomásoztat az országban a 2006-ban véget ért polgárháború óta. Nekik is több száz emberük tűnt el. A katonák most a mentésben segítenek. A karibi ország fővárosában és környékén megszűnt a víz, a telefon és az áramszolgáltatás is, ami nehezíti a mentést. Sok épület az utórengések miatt omlott össze - ezekből több mint 30 volt. 3 millió ember otthona rongálódott meg, a kormány 4 ezer halottra számít.

Juan Charles haiti lakos azt mondja: „Mindenki tette a dolgát a repülőtéren, amikor nagy zajt hallottam. Először azt hittem, egy gép leszállásával van gond, aztán minden rázkódni kezdett. Sok minden széttört, mindenki kiabált, de nem tudtunk hova menekülni. Telefonálni sem tudtak a családjuknak, mert megszűnt a szolgáltatás."

Haiti a nyugati félteke legszegényebb országa, és eddig is külföldi segélyektől függött. A lakosság 70 százalékának nincs munkája. Az Egyesült Államok és több európai, illetve latin-amerikai ország ígért mentőfelszerelést és élelmiszer segély, a Vöröskereszt pedig félmillió dolláros szállítmányt indított útnak.


Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 16. 07:00, szerda | Kék hírek

Elítéltek egy szerb kábítószercsempészt Szegeden

Nyolc és fél év börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Törvényszék kedden első fokon egy szerb férfit, aki tavaly nyáron csaknem húsz kiló nagy tisztaságú heroint próbált Magyarországra becsempészni.

2021. Június 15. 13:01, kedd | Kék hírek

Fogadásból elkötöttek egy ladikot

Az acsai rendőrök előállították azt a három fiatalt, akik fogadásból elkötöttek egy Duna partra kikötött ladikot. Nem úszták meg. A rendőrök pedig hálás levelet kaptak a tulajdonostól.

2021. Június 15. 07:14, kedd | Kék hírek

Lefoglalt jegygyűrű után jöhetett a lagzi

A rendőrség befejezte annak az ügynek a vizsgálatát, amelyben egy felsőtelekesi férfi ellopott egy jegygyűrűt. A rendőrség megtalálta az ékszert, így a jegyespár megtarthatta az esküvőt.

2021. Június 13. 15:04, vasárnap | Kék hírek

Nemcsak gyűjtögetett, gyújtogatott is

A gyanú szerint az otthonában állattetemeket gyűjtögető férfi a kerületi lomtalanítás alatt több hulladékot is felgyújtott.