Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Május 24. 07:03, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Négylábú fűnyírók tartják karban az árvízvédelmi töltéseket Dobozon

Négylábú fűnyírók tartják karban az árvízvédelmi töltéseket Dobozon

Egyedi eszközzel élénkíti a helyi közfoglalkoztatást a dobozi önkormányzat, birkanyájat vásárolt a helyhatóság. A négylábú fűnyírók elsősorban a települést övező árvízvédelmi töltések „karbantartásáért” felelősek.

Írja a Békés Megyei Hírlap.

Simon István Tamás Doboz polgármestere elmondta, ekkor jött a lehetőség, mely szerint Start közmunkaprogram keretében a mezőgazdasági szegmensben állattartásra is lehetett pályázni. Mint mondta, azért a birkákra esett a választásuk, mert a nyáj elhelyezését viszonylag kis költségvetésből megoldhatták. Néhány tízezer forintból építettek számukra hodályt. Ezenfelül az állatok igénytelenebbek az átlagosnál, tartásuk és élelmezésük egyaránt kevesebb odafigyelést igényel.Hozzátette, ugyanakkor a programban képzés is szerepel elemként, a résztvevő helyieket minden szombat délelőttjén szakemberek avatják be az állatok tartásának rejtelmeibe. A négylábúak is viszonozzák a gondoskodást, hiszen a gépi fűnyírókat megszégyenítő módon legelik gondozottra a töltéseket.

Negyvenöt embernek ad munkát az állomány gondozása. Van, aki az etetésért, az ápolásért, a takarmány begyűjtésért felel, és akad, aki a nyáj huszonnégy órás felügyeletét látja el. Mindenképpen egy olyan kezdeményezést szerettünk volna elindítani, mely a későbbiekben a saját lábán is megáll — hangsúlyozta Simon István Tamás.

A birkanyájról a községben már mindenki tud, és szívébe is zárta a kezdeményezést. Jól jelzi a helyiek érdeklődését, hogy a 19 egyedből álló nyáj egyetlen kosának nevéről is közösen, szavazás útján döntenek a napokban.

A település közmunkásainak másik csapata ugyancsak az agráriumban kapott munkát. Az önkormányzat egyik négy hektáros területén gazdálkodnak. A megtermelt növények egy részét a helyi önkormányzati konyhán használják fel, emellett a rászoruló családok is kapnak a zöldségekből. Ugyancsak sikeresen pályázott az önkormányzat a közmunkaprogramban a helyi vízelvezető árkok karbantartására is, itt szintén negyvenöten takarítják az érintett helyszíneket. A művelet során keletkező hulladékot is hasznosítják.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.