Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2014. Június 11. 15:40, szerda | Helyi
Forrás: InfoGyőr

Negyven évet késett könyv egy legendáról

Negyven évet késett könyv egy legendáról

A győrzámolyi Cseri Dávid 20 éves létére már második könyvét adta ki, első műve Szórakozás és mindennapok az 1930–40-es évek Szigetközében címmel jelent meg. Családi képes ereklyéit felhasználva, alkotta meg könyvét, felelevenítve a történelmet. A könyv, az olvasóját visszarepíti az 1930-as évek falusi életébe, bemutatja a zámolyi település életét, az ott élők szokásait. A ritka és jó minőségű képek, szórakoztató anekdotákkal megspékelve, egy kellemes nosztalgikusutazást nyújtanak. A mosonmagyaróvári egyetem másodéves hallgatója második könyvénél a hivatását vette témául.

Tavasszal jelent meg az Erőt s Erényt! címet kapó kötete, ami a neves magyar lovasmesterről szól, aki a bábolnai ménest virágoztatta fel és tette híressé.

,,Lovas vagyok, szeretem a lovakat, ebben nőttem fel. Az edzőim, szüleim sokat meséltek a magyar lovasokról, akiket itthon nem ismernek, viszont külföldön népszerűek. Édesapám barátja, Némethy Tamás az egyik utolsó magyar huszár volt, aki annak idején sokat járt hozzánk és mesélt Némethy Bertalan unokatestvéréről” – mesél a kezdetekről az író.

Némethy Bertalan a II. világháború után nem tért haza, hanem Amerikába ment szerencsét próbálni, ahogy több honfitársa abban az időben. Reményei beváltak ugyanis nem sokkal később az amerikai díjugrató válogatott edzője lett. Ezek után a csapat jelentős felemelkedésbe kezdett, versenyeket, olimpiát nyert.

,,Miután több siker sztoriról hallottam, elhatároztam, hogy könyvet írok azokról, akik legendás alakjai voltak a lovassportnak.”

Kutatásközben viszont a tervezet megváltozott, az író Bábolnán megkapta Pettkó-Szandtner Tibor lovas visszaemlékezést, amit gyerekkori emlékeitől kezdve írt. Ekkor elhatározta, hogy külön könyvet jelentett meg a tőle származó feljegyzésekből.

,,Ő tette világhírűvé a bábolnai Shagya-arab lófajtát, a háború után az egyiptomi királyi ménesben dolgozva visszaemelte méltó helyére az ősi arab lófajt. Korszak fogathajtó ünnepeltje volt. Visszaemlékezései történelmi jelentőségűek, írt az akkori Monarchiabeli életről, szó esik arról is, amit történelemkönyvekben nem említenek" – meséli elismerően Dávid.

Cseri Dávid ajánlja a könyvét fiatal lovasnak, illetve tanulságos lehet minden korosztály számára, jó hatással van a lélekre is. Ugyanakkor ez a könyv nem csak lovasoknak szóló könyv, hiszen elevenné válik benne a történelem, említésre kerülnek benne az akkori szokások. A műben régi újságcikkek olvashatók, amiket maga Pettkó írt.

A könyv bemutatója Mosonmagyaróváron volt, ahol Dr. Kósa Lajos Magyar Hagyományőrző Huszárszövetség egyik alapító tagja, így jellemezte a műt: ,,40 évet késett ez a könyv.” – ez az író számára az egyik legelismerőbb vélemény volt.

Fotók -Rácz Ágnes Photography

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 09:16, csütörtök | Helyi

Egy lépésre a bajnoki döntőtől a Serco Uni-Győr

Győzelemmel kezdte az elődöntőt a Serco-Uni Győr a női kosárlabda bajnokságban. Cziczás László csapatától így már csak egy lépésre a bajnoki döntő.

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Helyi

Navracsics Tibor: Átlagon felül teljesít a gazdaság térségünkben

Átlagon felül teljesít a nemzeti össztermék előállításában Győr-Moson-Sopron vármegye – erről a területfejlesztési miniszter beszélt Győrben.

2024. Április 25. 07:15, csütörtök | Helyi

Brutális mennyiségű fegyverre bukkantak a rendőrök

Egy kisebb háborút is meg lehetett volna vívni azzal a fegyverarzenállal, amelyet két rajkai ingatlanban találtak a nyomozók.

2024. Április 24. 11:11, szerda | Helyi

Ez gyors volt! – Már meg is javították a Jereváni úti bokatörő csomagautomatát

Közel egyméteresre bővült az automata előtti terület, nem kell tartani balesettől.